Efterlängtat för många besökare. Följ med när Skansen öppnade upp igen. Foto: Frida Jareteg/Sandra Kjellström/SVT

Skansen öppnar efter månaders nedstängning

Uppdaterad
Publicerad

Senaste premiäröppningen var 1891. Till följd av coronarestriktionerna tog Skansen i november ett historiskt beslut om att stänga igen och efter drygt fyra månader var det i dag dags att välkomna besökare igen. Med närmare 400 miljoner kronor i underhållsskulder välkomnas dagens besked om extra krisstöd från regeringen till kultursektorn.

Trots den stora smittspridningen var det alltså dags för Skansen att återigen slå upp portarna den 1 april. Redan halvtimmen innan öppning började människor att köa utanför, men med flera separata entrékassor kunde köerna spridas ut.

Med den 300 000 kvadratmeter stora parken tillåts max 5 000 personer besöka Skansen samma dag, men inga hålltider har delats ut utan besökarna får komma när de vill.

– Alla kommer ju inte samtidigt så vi känner att vi har väldigt god marginal att klara av säkerheten. Det är inte farligare att promenera runt på Skansen än i Gamla stan, ytan är lika stor, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.

Krisstöd till Skansen

Under torsdagen meddelande kulturminister Amanda Lind (MP) att kulturlivet i Sverige får 1,3 miljarder i nytt kris- och stimulansstöd. Av detta avsätts 125 miljoner kronor i riktat stöd till bland annat verksamheter som Skansen.

– Vi har bett om finansiell hjälp från staten, så vi blev väldigt glada över beskedet. Alla medel som kommer hjälper oss framåt, säger Yvonne Nordlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.