Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Våldsamt upplopp i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Polisen avlossade under måndagskvällen skott efter att ha blivit utsatta för stenkastning i samband med ett gripande av en efterlyst person. Senare under kvällen sattes flera bilar i brand och ett okänt antal butiker plundrades. Efter midnatt ska det åter ha blivit lugnt i området.

Det var i samband med att polisen skulle gripa en efterlyst person vid tunnelbanestationen i Rinkeby vid 20-tiden på måndagskvällen som de fick stenar kastade mot sig.

Enligt de första uppgifterna sades det att polisen tvingats att avlossa varningsskott. Men enligt nya uppgifter sköt polisen mot stenkastarna, men missade.

Upploppet i Rinkeby

– Efter det lyckades polisen ta sig därifrån med den gripne, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

Bilar har satts i brand

Efter händelsen vid tunnelbanan inleddes ett nytt upplopp i området strax efter klockan 22, då flera bilbränder startats i närheten.

Enligt räddningstjänsten ska det röra sig om ett dussintal bilar. Polisen talar om något färre bilar, sju-åtta stycken.

Ett par butiker i området plundrades under upploppen. En av butiksägarna, som hade larm direkt till sin telefon åkte till platsen och blev misshandlad. Han kunde själv ta sig till sjukhus.

På tisdagsmorgonen fanns uppgifter om sammanlagt tre skadade.

Ett 40-tal inblandade i upplopp

Det är oklart exakt hur många personer som var inblandade i upploppet

– Ett 30, 40, 50-tal, några kan ha försvunnit, andra tillkommit, det är svårt att få grepp om exakt hur många, säger polisens presstalesperson Lars Byström till SVT Nyheter.

”Ska få lugn och ro”

Polisen omgrupperade sedan för att bistå räddningstjänsten i släckningsarbetet.

– Nu har vi tillfört ordentligt med resurser för att se till att få lugn och ro i området, säger Lars Byström.

– Vi har ett ganska stort antal poliser utbildade i regionen för att kunna hantera den här typen av situationer. Man har rätt utbildning och rätt utrustning, och de är dem vi använder just nu.

Strax efter midnatt mot tisdag ska också ordningen ha återställts på platsen.

Räddningstjänst avvaktar på inrådan av polis

Storstockholms brandförsvar säger till SVT Nyheter att man i samband med utryckningen till bilbränderna först fick invänta klartecken att ta sig i området för att påbörja räddningsarbetet då polisen inte har kunnat säkra platsen.

– Vi har försökt göra det, men blev också utsatta för stenkastning, så vi fick backa tillbaka igen, säger Charles Ågren, operativ chef vid räddningsgränsen.

Det ska enligt Ågren inte ha funnits någon spridningsrisk från bilarna, som står på en parkeringsplats, till några fastigheter i området.

Stundvis hotfull stämning på platsen

Enligt en frilansfotograf på plats var stämningen under kvällen stundvis mycket hotfull.

– Jag har varit med om en del oroligheter här men detta är något extra, säger han. Det ser ut som en krigzon här.

Polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet