Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de ungas vittnesmål kring arbetsmiljön. Rösterna är utbytta. Foto: SVT

Vittnesmål från unga inom snabbmatsbranschen: ”Grät när jag skulle till jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Stockholm har pratat med totalt tio unga personer, mellan 16 och 26 år, som antingen arbetar eller arbetat inom de största snabbmatskedjorna. Och den röda tråden är den ständiga underbemanningen som påverkar hur man mår.

– Jag minns en kväll innan påsklovet precis. Vi var bara två som stängde, men slog ändå rekord. Men jag var helt slut efter och det fick vara nog, säger ”David”, 19 år.

En konstant stress, alltid underbemanning och chefer som tvingar personal att komma in och jobba trots knapp återhämtning.

Det här är några av de återkommande vittnesmålen från de unga som SVT Stockholm har intervjuat. Då många är rädda för att träda fram, är dessa vittnesmål anonyma.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

”Nils”, 16 år: ”Det är en hel del stress och press. Jag var trött hela tiden, eftersom jag ena dagen kunde stänga klockan 02 och sedan börja tidigt dagen efter klockan 09. Det hände minst fem gånger.

Jag har också öppnat och stängt minst 30 gånger, detta trots att jag är under 18 år och får inte göra det i mitt kontrakt.”

”Amanda”, 19 år: ”Jag slutade för att jag skulle flytta utomlands. Men jag hade slutat förr eller senare, för jag blev inringd hela tiden, detta trots att jag arbetade sex dagar i veckan ibland”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet