Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Snabbt, snabbt! Alla måste låsa in sig”. Uno Girando, elev på Stenhagenskolan var en av eleverna som inrymdes efter ett bomblarm i Stenhagen. Foto: Adam Wrafter/UNT

Bomblarm tvingade Uno, 9 år, att söka skydd: ”Jag blev väldigt orolig”

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt bomb mitt under våldsvågen gjorde att Östra Stenhagenskolan tvingades inrymma alla sina elever. Uno Girando, 9 år, går i tredje klass.

– Det var väldigt många som grät, säger han.

Den 13 september larmades polis och räddningstjänst till Stenhagen efter ett bomblarm. Ett stort område spärrades av och personer evakuerades från sina bostäder.

På Östra Stenhagenskolan fattade rektorn Kim Milint beslutet att inrymma skolan.

Våldsvåg i Uppsala

– Vi fick information om att det pågick en polisinsats av de boende i området. Jag försökte kontakta polisen för att få det bekräftat men fick inte tag på dem. Då fattade jag beslut om inrymning för allas säkerhet,

”Vårdnadshavare har varit oroliga”

Bomblarmet visade sig sedan vara falskt och polisen kunde häva avspärrningar efter ett par timmar. Men på Stenhagenskolan minns man fortfarande händelsen.

– Den här hösten har mycket tid gått åt att informera och prata med vårdnadshavare, som har varit oroliga utifrån händelserna i Stenhagen, förklarar hon.

I klippet: ”Det var väldigt många som grät” – Uno, 9 år, berättar om timmen då eleverna inrymdes i ett rum utan fönster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet