Förste kurator Erik Lidén och Stockholms nation har förberett med kravallstaket, toalettvakter och anvisningar på väggarna – trots att valborgsfirandet ställts in. Foto: SVT

Champagnegalopp byts ut mot lunch och toalettvakter

Uppdaterad
Publicerad

Valborg brukar vara en enda stor fest på Uppsalas studentnationer. I år är allt annorlunda. Stockholms nation kommer att hålla öppet för sällskap som bokar bord. Och de övervakas av toalettvakter för att undvika trängsel.

På sista april brukar köerna ringla långa utanför flera av studentnationerna i Uppsala. Det gäller att komma tidigt om man ska ha en chans att komma in på de populära studentnationerna. I år är läget annorlunda. Flera nationer har helt stängt ner sin verksamhet sedan ett flera veckor tillbaka och satsar på digital sillunch på valborg. Andra nationer har lunch, fik, restaurang eller pub öppna fast i mindre skala. Allt traditionellt valborgsfirande har ställts in.

Många förhållningsregler

Kalmar nation har lunch utomhus för sina medlemmar och Stockholms nation är en av nationerna som har sin restaurang igång, men med bordsbokning i förväg och med maximalt tolv personer i varje sällskap. Men för att kunna ha restaurangverksamheten igång krävs nya rutiner och mängder av skyltar.

Men varför har ni öppet överhuvudtaget på valborg under dessa omständigheter?

-  Vi tror, att utifrån de föreskrifter som finns, att det går att genomföra restaurangverksamhet. Och ska man fråga oss om varför vi har en restaurang öppen på valborg får man ställa samma fråga till alla restauranger.

Stockholms nation har förberett med kravallstaket och toalettvakter för att kunna följa myndigheternas restriktioner.

Se i klippet ovan hur Stockholms nation gör för att få studenterna att hålla avstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.