• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett fritids vid Östra Ersbodaskolan i Umeå kommun, Västerbottens län, och det bildas kraftig svartrök. Räddningsledaren uppmanar alla i Östra Ersboda att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppsala tingsrätt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Corona slår mot rättssystemet – nästan hälften av rättegångarna ställs in

Uppdaterad
Publicerad
Vanligtvis ställer landets tingsrätter in cirka 20 procent av rättegångarna varje vecka. Men efter coronautbrottet har den siffran ökat rejält. Vid Uppsala tingsrätt ställs just nu närmare hälften av alla förhandlingar in.

– Advokater blir sjuka, vittnen kan inte resa hit och även vår personal bli sjuk, säger Catarina Barketorp, lagman vid Uppsala tingsrätt.

Det här innebär till exempel tvister om barns vårdnad och skulder får vänta. I stället prioriteras mål där den eller de misstänkta sitter häktade, liksom mål där ungdomar är inblandade.

I hela landet har antalet inställda rättegångar ökat snabbt på bara några veckor. Siffror från Domstolsverket visar att 36,6 procent av alla rättegångar ställdes in första veckan i april. Bara några veckor tidigare var 21 procent av rättegångarna inställda.

Tagit bort stolar

Just nu ställs mellan 40 och 45 procent av rättegångarna vid Uppsala tingsrätt in. Tingsrätten har vidtagit flera egna åtgärder för att hindra smitta.

– Vi har tagit bort stolar i rättssalarna och i lunchrum och vi har inga större möten.

Om epidemin ebbar ut till sommaren räknar Catarina Barketorp med att det kan ta ett år att jobba in de mål som i dag skjuts på framtiden.

Hör henne berätta mer om läget vid Uppsala tingsrätt i klippet ovan.

Andelen inställda rättegångar i landet

Visa

Vecka 10: 21,6 procent

Vecka 11: 22,3 procent

Vecka 12: 33,5 procent

Vecka 13: 39,5 procent

Vecka 14: 36,6 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet