Byggandet av 100-huset beräknas bli 190 miljoner kronor dyrare än budget. Foto: Ramin Takamoli/SVT

Kostnaderna för 100-huset skjuter iväg – igen

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring kostnaderna för bygget av 100-huset vid Akademiska sjukhuset är inte över. Först blev bygget 600 miljoner kronor dyrare, sen misslyckades man med att genomföra en sparplan, och nu skjuter kostnaderna återigen iväg.

Det är bygget intill Barnsjukhuset på Akademiskas sjukhusområde i Uppsala som väntas bli dyrare än beräknat.

Enligt en redovisning av pågående fastighetsprojekt som fastighets- och servicenämnden vid Region Uppsala fick ta del av på tisdagen, framgår det att bygget beräknas bli 190 miljoner kronor dyrare än budget.

– Jag är inte förvånad därför byggprojekten är svåra, den kraftigt överhettade byggmarknaden trissar upp priserna, säger Stefan Olsson (M), som sitter i nämndens arbetsutskott.

”Svårt att bedöma”

– Det är en prognos vi fått som visar på risker att det blir dyrare, men det pågår samtidigt en process för att få ner kostnaderna. Jag är inte nöjd med prognosen, säger Johan Edstav (MP), ordförande i fastighets- och servicenämnden.

Enligt Johan Edstav beror underskottet på att man haft svårt att bedöma och beräkna kostnaderna för hur lokalerna skulle utformas för att rymma och passa en viss teknisk utrustning för radiologisk undersökning.

– Man har inte vetat att det skulle bli en merkostnad. Vi tittar nu på många olika delar och strävar efter att kunna hålla oss inom de ekonomiska ramarna, säger han.

Med ett år kvar, är det rimligt att kunna nå resultat?

– Det är det vi strävar efter.

Strålningsapparat i farozonen

Men Stefan Olsson befarar nu att andra planerade investeringar får stryka på foten när kostnaderna för 100-huset ökar.

– I farozonen finns exempelvis ombyggnaden av strålningsapparaten för cancerbehandling. Det är en sådan sak som alla vill genomföra, men frågan är om vi kommer att ha råd, säger han.

Stefan Olsson vill betona att kostnadsökningen på 190 miljoner kronor skiljer sig från de tidigare avvikelserna från budget, eftersom det denna gång handlar om pengar som faktiskt ska betalas ut i ett pågående projekt, och inte om prognoser.

Enligt Johan Edstav kommer inga omfördelningar och omprioriteringar att ske  innan det är fastställt att prognosen stämmer.

– Vi eftersträvar nu att färdigställa byggnaden efter de ramar som regionfullmäktige gett oss, säger ordföranden.

100-huset ska stå klart 31 oktober 2018.

Bygget av 100-huset, även kallat J-huset, inleddes våren 2015. I byggnaden ska bland annat salar för cancerbehandling, röntgen och operationssalar rymmas, samt nära 100 patientrum.

Initialt låg prislappen på sammanlagt 1,8 miljarder kronor, en summa som senare överskreds med nära en halv miljard kronor, till omkring 2,3 miljarder kronor.

När kostnaderna skenade med 600 miljoner kronor hösten 2016, sparkades förvaltningschefen för Landstingsservice, Thord Hägg.

Därefter gjordes ett misslyckat försök att spara omkring 370 miljoner kronor genom att skjuta upp andra ombyggnationer på sjukhusområdet, men svaret från Landstingsservice blev att kalkylerna inte höll och att det inte var möjligt att genomföra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.