Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sångstunden är ett populärt inslag på öppna förskolan i Gottsunda. I videon hör du förskollärare Nadja Boucheloukh och två andra i personalen om vad de tänker är nycklarna till bra integration och inkludering. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

På familjecentralen i Gottsunda får föräldralediga mammor lära sig svenska

Uppdaterad
Publicerad

Familjecentralen i Gottsunda är ensam om att erbjuda SFI för föräldralediga i Uppsala. Tack vare den ges mammor med utländsk bakgrund chansen att snabbare komma ut i arbetslivet efter föräldraledigheten.

Det är torsdag förmiddag vilket innebär full aktivitet på öppna förskolan Kristallen i Gottsunda. Sångstunden lockar många föräldrar och deras barn. Och efter den hålls en samtalsgrupp där man i dag pratar om mens. Förskolläraren Nadja Boucheloukh menar att öppna förskolan bidrar starkt till inkluderingen av personer med utländsk bakgrund.

– Det bryter isoleringen. Det betyder jättemycket både för kvinnan och för hela familjen i förlängningen, säger hon.

Kommunvalet 2022 Uppsala

”Sparar mycket tid som kvinna”

I Uppsala finns sex familjecentraler som med sin samlade verksamhet för nyblivna föräldrar också kan underlätta integrationen för de med utländsk bakgrund. Men familjecentralen i Gottsunda sticker ut eftersom den är ensam om att erbjuda SFI för föräldralediga, där föräldrar alltså kan ta med sig barnen till lektionerna.

– Som kvinna sparar man jättemycket tid. Vi ser annars att kvinnorna ligger långt efter männen i hur lång tid det tar att komma ut i arbetslivet, säger SFI-läraren Christine Gustavsson.

Förra året fick 37 av 45 inskrivna elever betyg och kunde sedan plugga vidare – ett hög siffra enligt Christine Gustavsson.

”En demokratisk rättighet”

SFI för föräldralediga har funnits i Gottsunda sedan 2004 och Anna Hanning, som är chef för öppna förskolan i Uppsala kommun, skulle gärna se att språkundervisningen kunde erbjudas på de övriga familjecentralerna också.

– Det är nånting vi jobbar för hela tiden och har försökt i flera år. Det är en demokratisk rättighet, att alla ska ha samma rätt i Uppsala där familjecentralerna finns. Det är många som åker till Gottsunda nu från andra delar av stan, säger hon.

På öppna förskolan har man också tagit fram ett utbildningsmaterial som kallas ”ihub” där i står för integration. Innehållet i det får du veta mer om i videon ovan.

I videon ovan berättar också Najda, Christine och Anna vad de tror är nycklarna till en bra start för föräldrar med utländsk bakgrund.

Så tycker partierna om SFI för föräldralediga och hur kvinnors isolering ska brytas

Samtliga partier som är representerade i Uppsalas kommunfullmäktige svarar att det är verksamhet som de tycker ska finnas kvar och som man gärna skulle se på fler ställen, förutom SD som tycker att det är oväsentligt om man är föräldraledig eller inte – huvudsaken är att man lär sig svenska så fort som möjligt. 

  • Centerpartiet vill ge stöd till civilsamhället och studieförbund för att bedriva olika typer av riktade utbildningar. C vill också erbjuda studievägledning för vuxenutbildning på fler språk samt informera om förskolor för att få fler barn att gå i dem.
  • Feministiskt initiativ vill ha fler träffpunkter och språkcaféer. Fi menar också att det är viktigt att det finns kommunvägledare som kan ens modersmål för att få bra kontakt med den här gruppen. 
  • Kristdemokraterna vill se fler familjecentraler med SFI eller andra former av språkundervisning via exempelvis folkhögskola eller studieförbund och att språkundervisning erbjuds från dag ett. 
  • Liberalerna vill utveckla verksamheten i Gottsunda ännu mer och få fler att komma dit. L vill också arbeta mer uppsökande och erbjuda en helhetslösning med tex SFI, kompetensutveckling och datorvana. 
  • Miljöpartiet vill öppna fler familjecentraler där SFI finns vid behov. MP vill också att föreningslivet blir bättre på att nå mammor med utländsk bakgrund, vilket tex kan ske med hjälp av allaktivitetshus. 
  • Moderaterna vill erbjuda branschspecifik SFI och att arbetssökande får ha sina barn i förskolan 30 timmar/vecka. De vill också att kommunen ställer krav på personer med försörjningsstöd att delta i aktiviteter som leder till jobb. 
  • Socialdemokraterna menar att det behöver göras mycket mer för att utrikesfödda kvinnor ska komma i arbete, till exempel genom bättre tillgång till SFI, och att fler barn behöver gå i förskola. 
  • Sverigedemokraterna vill se krav på språkkunskaper och att man tar mer egenansvar för att lära sig svenska. SD menar att motivationen förstörs av att samhället erbjuder för mycket hjälp på andra språk än svenska. 
  • Vänsterpartiet vill se fler ställen där man kombinerar till exempel SFI och olika arbetsmarknadsinsatser med verksamheter som öppen förskola och föreningsliv. De vill även avsätta mer pengar för den här gruppen. 

Varje parti har fått svara på frågan om de anser att verksamheten ska finnas kvar, om den bör finnas på fler platser i kommunen samt vilka andra åtgärder de vill se för att bryta den isolering mammor med utländsk bakgrund kan hamna i. Ovan redovisas en sammanfattning av partiernas svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet