Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Polisforskarens kritik mot polisens kommunikation: ”Då blir man lurad” Foto: Christoffer Urborn/SVT

Polisforskarens kritik mot polisen: ”Direkt farligt”

Uppdaterad
Publicerad

Oron för var nästa hämndaktion i gängkonflikten kan ske är påtaglig i Uppsala. Nu menar polisforskaren Stefan Holgersson att det kan vara direkt farligt att polisen utåt berättar att man har adresser under bevakning – utan resurser till att bevaka alla.

– Det skapar falsk trygghet, man blir lurad, säger han.

Senaste veckan har fyra skjutningar inträffat i Uppsala, varav två med dödlig utgång. I torsdags: en kvinna i 60-årsåldern, mamma till en gängkriminell som ligger i konflikt med Foxtrot-ledaren Rawa Majid, och i tisdags en man i 25-årsåldern som bodde granne med en anhörig till samme Rawa Majid.

För att identifiera och stoppa eventuella hämndattacker säger polisen att man bevakar ett antal adresser – ett uttalande som nu kritiseras av Stefan Holgersson, polis och professor i polisvetenskap.

– Det är direkt farligt. Man kan veta om att man bor nära en gängkriminell eller dennes anhörig och tro att polisen har bevakning, men i själva verket finns den inte, säger han.

”Ska inte ljuga för allmänheten”

Adresserna där senaste morden skett har inte haft bevakning, enligt Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisen i Region mitt.

– Då hade nog inte skjutningarna ägt rum. Där har vi inte lyckats förutse skjutningarna.

Gällande Holgerssons kritik svarar Jale Poljarevius att ”man inte ska ljuga för allmänheten”.

– Befogad eller inte befogad kritik, jag skulle aldrig säga att det inte finns några sådana adresser. Vi har flera tusen individer på vår radar och vi skulle inte ens kunna bevaka hälften om vi använde alla våra poliser.

I klippet ovan: Polisforskarens kritik mot polisens kommunikation: ”Då blir man lurad”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.