Live

Senaste nytt om coronaviruset i Uppsala län

Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen i vår region

Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen i vår region

Coronaviruset i Uppsala län

Pinnat inlägg

• Här rapporterar vi om utvecklingen i Uppsala län vad gäller coronaviruset. SVT:s liverapportering gällande coronaviruset i hela Sverige och världen kan du hitta genom att klicka här.

• Om du klickar här hittar du grafik som visar hur många i Region Uppsala som avlidit, vårdats på sjukhus, legat på IVA och hur långt vaccineringen har kommit.

• Tyvärr har vi inte möjlighet att svara på frågor här utan rapporterar enbart om det senaste kring smittan som rör vårt område. Vill du ställa en fråga är du välkommen att göra det i SVT:s riksredaktions liverapportering.

Region Uppsala lämnar stabsläget

Regionen har befunnit sig i regional särskild sjukvårdsledning merparten av tiden sedan den 19 mars 2020. Detta för att kunna samordna och leda hanteringen av den pågående pandemin. Men nu beslutar Region Uppsala att lämna stabsläget med omedelbar verkan.

- De insatser våra medarbetare har gjort under dessa nästan två år av covid-pandemi har varit helt enastående. Jag vill uttrycka mitt stora tack till alla de som har kämpat med detta, säger regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M) i ett pressmeddelande.

På tisdagsförmiddagen vårdades 96 patienter på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping med covid-19. Men många låg inne huvudsakligen med en annan diagnos, enligt regionen.

- Pandemin är inte över, vi vårdar fortfarande många patienter med covid-19. Men vi har ett mer stabilt läge som vi bedömer att vi kan hantera inom ordinarie linje, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Uppsala.

Region Uppsala ger fjärde dosen

I linje med FHM:s beslut ger Region Uppsala en fjärde dos mot covid-19 till personer som är 80 år och äldre, bor på särskilt boende för äldre, har hemtjänst eller hemsjukvård.

Från och med måndag kan de som berörs, och som tog dos tre för minst fyra månader sedan, boka tid för fjärde dosen.

- De som bor på SÄBO kommer att vaccineras där de bor, detsamma gäller för de som har hemsjukvård och inte kan ta sig till en vaccinationslokal. Övriga ska i första hand boka en tid genom 1177.se, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i ett pressutskick.

De över 80 år som inte bokar tid för fjärde dosen kommer så småningom att få en kallelse.

- Det är viktigt att de äldsta och sköraste inte försitter chansen att få en fjärde dos av vaccinet mot covid-19, säger Margareta Öhrvall.

Tid för fjärde dosen kan även bokas via telefon på 018-617 35 00.

Rekommenderar fjärde dos för alla över 80

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en fjärde vaccindos mot covid-19 till personer som bor på särskilt boende för äldre, har hemtjänst eller hemsjukvård samt till alla som är 80 år och äldre.

Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Eftersom risken att drabbas av allvarlig sjukdom ökar med stigande ålder rekommenderar FHM att personer som löper störst risk för allvarlig sjukdom erbjuds en andra påfyllnadsdos.

Den bör ges tidigast fyra månader efter den tredje dosen.

"Smittspridningen av covid-19 är fortfarande intensiv i Sverige. Ett ökande antal fall har rapporterats de senaste veckorna också bland personer i grupper som har ökad risk för allvarlig sjukdom", står att läsa i pressmeddelandet.

Den nya rekommendationen gäller:

- Personer som bor på SÄBO (särskilt boende för äldre).

- Personer med hemtjänst eller hemsjukvård.

- Personer som är 80 år och äldre.

Coronaläget i Uppsala län (uppdaterad den 9 februari): 

Sjukdomsfall: 80 294 (+670)
Antal vårdade (totalt idag): 129 (+9)
Intensivvårdas: 3 (+2) 
Avlidna inom 30 dagar från positivt PCR-prov: 589 (+/-0)

Inom parentes visas skillnaden i jämförelse med 8 februari. Statistiken redovisar bekräftade fall på den dag provet togs. Det innebär att det finns en eftersläpning. De senaste dagarnas siffror kan vara ofullständiga och kommer att justeras när provsvaren kommit in.

Vaccination: 
Minst en dos: 88,1% 
Minst dos 2: 85,8% 
Dos 3: 55,0%

Coronaläget i Uppsala län (uppdaterad den 8 februari): 

Sjukdomsfall: 80 294 (+648)
Antal vårdade (totalt idag): 120 (+7)
Intensivvårdas: 1 (-4) 
Avlidna inom 30 dagar från positivt PCR-prov: 589 (+4)

Inom parentes visas skillnaden i jämförelse med 7 februari. Statistiken redovisar bekräftade fall på den dag provet togs. Det innebär att det finns en eftersläpning. De senaste dagarnas siffror kan vara ofullständiga och kommer att justeras när provsvaren kommit in.

Vaccination: 
Minst en dos: 87,9% 
Minst dos 2: 85,6% 
Dos 3: 53,4%

Coronaläget i Uppsala län (uppdaterad den 7 februari): 

Sjukdomsfall: 79 646 (+1 172)
Antal vårdade (totalt idag): 113 (+23)
Intensivvårdas: 5 (+2) 
Avlidna inom 30 dagar från positivt PCR-prov: 585 (+4)

Inom parentes visas skillnaden i jämförelse med 4 februari. Statistiken redovisar bekräftade fall på den dag provet togs. Det innebär att det finns en eftersläpning. De senaste dagarnas siffror kan vara ofullständiga och kommer att justeras när provsvaren kommit in.

Vaccination: 
Minst en dos: 87,9% 
Minst dos 2: 85,6% 
Dos 3: 53,4%

Coronaläget i Uppsala län (uppdaterad den 4 februari): 

Sjukdomsfall: 78 747 (+1 423)
Antal vårdade (totalt idag): 90 (-10)
Intensivvårdas: 3 (-1) 
Avlidna inom 30 dagar från positivt PCR-prov: 581 (+1)

Inom parentes visas skillnaden i jämförelse med 3 februari. Statistiken redovisar bekräftade fall på den dag provet togs. Det innebär att det finns en eftersläpning. De senaste dagarnas siffror kan vara ofullständiga och kommer att justeras när provsvaren kommit in.

Vaccination: 
Minst en dos: 87,9% 
Minst dos 2: 85,6% 
Dos 3: 52,4%

Coronaläget i Uppsala län (uppdaterad den 3 februari): 

Sjukdomsfall: 77 324 (+866)
Antal vårdade (totalt idag): 100 (-9)
Intensivvårdas: 4 (-1) 
Avlidna inom 30 dagar från positivt PCR-prov: 580 (+1)

Inom parentes visas skillnaden i jämförelse med 2 februari. Statistiken redovisar bekräftade fall på den dag provet togs. Det innebär att det finns en eftersläpning. De senaste dagarnas siffror kan vara ofullständiga och kommer att justeras när provsvaren kommit in.

Vaccination: 
Minst en dos: 87,8% 
Minst dos 2: 85,5% 
Dos 3: 51,3%