Foto: SVT/Lotta Sandhammar

Uppsalas polisfack välkomnar Eliassons avgång

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson avgår från sin post. I stället går han vidare och blir ny generaldirekör för MSB. Ett välkommet besked menar facket.

– Vi är glada att regeringen valt att ta det här beslutet, säger Anna Ramsten, ordförande Polisförbundet region Mitt.

Regeringen beslutade under onsdagen att Dan Eliasson ska bli ny chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och kommer därmed att sluta på sin post som rikspolischef.

Krisen inom polisen

”Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag”, säger Dan Eliasson i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

– Vi hoppas på att få in en ny ledning och en ledare som lyssnar mer innåt. Som vet hur polisverksamheten fungerar och som tar till vara på den kunskap och kompetens som finns i organsationen.

Det låter som ni menar att han inte var tillräckligt kompetent?

– Polisverksamheten är en svår verksamhet att sätta sig in i om man inte har förkunskaperna.

Fått kritik

Eliasson har vid flera tillfällen kritiserats för sitt arbete inom Polismyndigheten både internt och från Polisförbundet. Kritiken handlar bland annat om omorganisationen och missnöjet över att många poliser valt att lämna yrket.

– Det har varit en turbulent tid. Sen omorganisationen 2015 har förtroendet sjunkit för Eliasson från vår sida.

Gällande omorganisationen var det ju inget han tog fram. Den landade ju på hans bord. Hur mycket kan lastas Eliasson egentligen?

– Nej så är det ju. Han fick uppdraget att genomföra omorgansationen. Och han har gjort saker för att förbättra situationen men för sent helt enkelt. Därför är regeringens beslut välkommet.

Han har ju medgett problemen och sagt att han tar situationen på allvar?

– Ja, men reaktionen har kommit för sent.

”Det är illa”

Är det för sent agerat från regeringen också?

– Inget jag vill kommentera.

Hur illa är det?

– Det är illa. Det är en kris. Vi tappar poliser som vi behöver ha kvar. Vi hoppas att en ny chef kan komma in och komma med förnyelse som kan uppvärdera polisyrket – för det krävs, säger Anna Ramsten, ordförande Polisförbundet region Mitt.

Några namn?

– Finns säkert flera, men inget jag hunnit tänka på nu.

Eliasson gör sin sista dag som rikspolischef den 15 februari och tillträder den nya tjänsten på MSB den 5 mars.

SVT Uppsala har sökt regionspolischef Carin Götblad för en kommentar, men hon har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet