”Katten har nio liv – men till sist gick det inte längre”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Katten har nio liv sägs det. Lika många politiska liv känns det som att Uppsalas rikskända centerpartist har. Men till sist gick det inte längre.

Erik Leijonhufvud

reporter

Slitningarna har varit för stora. Konflikterna för många. Missnöjet med ledarstilen för ihärdigt.

Spiken i kistan var förmodlingen vad konsulterna från det det egna partiet kom fram till. Slutsatsen som drogs var att ”många mått dåligt” och att det går att koppla till Stefan Hannas ledarstil. Stefan Hanna ska själv inte ha velat ta till sig av kritiken. Konsulterna svarade då med rådet att han skulle avgå.

”Gick inte längre”

Distriktsstyrelsen gick steget längre – begärde uteslutning.

Så kom måndagen när Stefan Hanna ännu en gång hamnade i försvarsställning. Denna gång handlade det om att bemöta och trycka tillbaka distriktsstyrelsens begäran om att få honom utesluten. Försvarstalet i elfte timmen. Att på punkt efter punkt bestrida så gott som alla påståenden hjälpte inte. Inte heller uppbackningen från ett drygt 30-tal partibröder och systrar. Partistyrelsen gick på distriktsstyrelsens linje.

Det finns en koppling mellan Helvetesgapet i Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter och det som händer i Centerpartiet. Återkommer till det.

Varför nu?

Men: varför utesluts centerns kommunalråd i Uppsala, Stefan Hanna?

Naturligtvis finns det inte ett enkelt svar på det, men i grunden blev det till sist för mycket kritik, från för många håll. Och när inte kritiken från de som känt sig mobbade, motarbetade, de som har blivit utbrända, känt sig förbigångna, rädda och besvikna på Stefan Hannas ledarstil, tagits på allvar – då trycktes Stefan Hanna ända upp till Centerpartiets partistyrelse.

Det har varit gott om anklagelser som han hela tiden förnekat. Samtidigt som många också stött honom.

”Finns inget att fira”

Förmodligen är det en och annan centerpartist i Uppsala som korkar upp i kväll. Firar uteslutningen av Stefan Hanna. Men det finns inget att fira – sprickan i partiet är lika avgrundsdjup som Helvetesgapet i Astrid Lingrens Ronja Rövardotter.

Ni minns bilden med Mattis och Borka på var sin sida. Rövare på båda sidor. Motsättningarna och den djupa sprickan. Känns det igen? Vem är lika modig som Ronja Rövardotter, i Centerpartiet i Uppsala?

Vem ska kunna ena det nu splittrade partiet i framtiden?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Stefan Hanna utesluts

Mer i ämnet