Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu blir ytterligare en sverigedemokrat utesluten ur sitt parti. Det är John Ryberg, som tidigare var gruppledare för partiet i Torsby. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT

Ännu en SD-ledamot utesluten ur partiet i Torsby

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir ytterligare en sverigedemokrat utesluten ur sitt parti. Det är John Ryberg, som tidigare var gruppledare för partiet i Torsby. Anledningen ska vara att han inte följt stadgarna, drivit sin egen politik utan att ha den förankrad i partiet.

– Jag föreslog mig själv som ersättare i kommunstyrelsen för att påskina att det inte var riktigt bra med SD i Torsby. De tycker nog att jag trampat dem på tårna, säger han.

I valet 2018 fick partiet fem mandat i Torsby kommun. Uteslutningar och avhopp har gjort att partiet nu inte har någon ordinarie ledamot alls i kommunfullmäktige.

– I valet var vi 14 kandidater. Idag ser det inte bra ut, nu är det bara tre ersättare kvar i fullmäktige, säger John Ryberg, som är den senaste i raden av kommunpolitiker som fått lämna partiet.

Tidigare har till exempel en SD-ledamot i Torsby lämnat politiken efter att ha delat en bild på facebook med texten: ”Christer Pettersson, var är du nu när Sverige behöver dig?”

Saknar demokrati i SD

Enligt John Ryberg finns ingen demokrati i partiet i Värmland.

– Nej, det är en person som dikterar det hela. Tyvärr, säger han.

Men John Ryberg har inga planer på att lämna politiken utan fortsätter som politisk vilde.

– Det låter jättekäckt, säger han.

Partiets distriktsordförande Runar Filper uppger att det handlar om att stadgar och kommunikationsplan inte följts. Men han vill inte vara med i en inspelad intervju. Han svarar heller inte på frågan om hur han ser på att partiet nu inte har någon ordinarie ledamot i kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.