Bäckalunds skola i Sunne kommun Foto: SVT

Bäckalunds skola läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Sunne röstade på måndagskvällen ja till det förslag till ny skolorganisation som innebär att skolan och förskolan i Bäckalund läggs ner. Beslutet fattades av en klar majoritet.

Beslutssiffrorna skrevs till 29-12. Centern, Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna röstade för förslaget om nedläggning medan Vänsterpartiet, Hela Sunne, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna röstade emot.

Skolan stängs från och med höstterminen 2019. Eleverna flyttas till Östra skolan i Sunne och i vissa fall Lysviks skola.

– Jag har full respekt för att de som bor i Bäckalund värnar sin skola och kämpar för den. Det var ett tungt beslut men det var nödvändigt att ta för barnens skull. De har rätt att gå i en skola där man kan leva upp till Skolverkets krav. Det kan vi inte med ett så litet elevunderlag, säger Gunilla Ingemyr (C), kommunstyrelsens ordförande.

I samband med kommunfullmäktigemötet protesterade missnöjda Sunnebor klädda i gula västar.

Protester i Sunne med de gula västarna på. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.