Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm om vilka han anser bär skulden för sonens död. Foto: Privat/SVT

Ett år sedan John Walters död i Hagfors – ännu inget åtal

Uppdaterad
Publicerad

I juni har det gått ett år sedan femårige John Walter avvek från HVB-hemmet Platea i Hagfors och senare hittades drunknad i Uvån. Polisen inledde en utredning om vållande till annans död. Men trots att det gått ett helt år sedan dess har inget beslut om åtal fattats.

Det var tidigt på morgonen den 15 juni i fjol som John Walter försvann från boendet i Hagfors. Vid försvinnandet var två personer i tjänst och det var också de som i början av oktober delgavs misstanke om vållande till annans död. Men John Walters pappa menar att ansvaret för sonens död inte i huvudsak ligger hos de två anställda.

– Det är lägsta gradens misstanke mot de längst ner, exakt tvärt emot vad det borde vara, säger John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm.

I videon ovan berättar Hans-Erik Sjöholm om vilka han anser bär skulden för sonens död.

Parterna begär kompletteringar

Den ansvarige åklagaren, Stefan Wessberg, uppger att orsaken till att utredningen dragit ut på tiden är att de inblandade parterna upprepade gånger begärt kompletterande utredningsåtgärder.

– Jag har ansett att det är viktigt att samtliga parter skall få med allt som de själva anser att jag behöver för att kunna göra en riktig bedömning i åtalsfrågan, skriver han i ett sms till SVT Nyheter Värmland.

Bara några dagar efter John Walters död beslutade Inspektionen för vård och omsorg om en tillfällig stängning av Plateas verksamheter i Hagfors. Ägarkoncernen Humana beslutade senare att lägga ner Platea för gott efter att ha gjort en egen utredning som visade på en rad allvarlig brister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet