Foto: Anna Almarsson

Skogsbrand sydväst om Koppom under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden som härjat sedan lördag dag i Sagesätra, sydväst om Koppom, är nu under kontroll. Det har varit svårsläckt och svårt att ta sig fram då det varit i oländig terräng.

– Nu har vi branden under kontroll, vi håller på med eftersläckningsarbete. Men branden är lurig det blåser en del och det brinner på en del ställen nere i marken, säger Tobias Erlandsson, räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten i Arvika.

Enligt SOS så började samtal redan vid 13.30 på lördagen komma in från personer som har sett rökpelare från platsen.

Flera styrkor från Charlottenberg, Töcksfors och Koppom, arbetade med branden under lördagen. Man ringde även in en helikopter från Göteborg.

Skogsbränder i Värmland

– Det brinner med öppna lågor och det är svårt att ta sig fram. Det brinner även på två stora områden, långt ifrån vägen, säger Tobias Erlandsson.

Klockan 19 på lördagskvällen brann det fortfarande för fullt och räddningstjänsten hade inte lyckats få kontroll över situationen.

– Helikoptern har landat så vi ska göra en sväng och se hur det ser ut. Området är så stort så det går ju inte att gå runt, säger Erlandsson.

Efter det kommer helikoptern användas för släckningsarbetet. Dessutom kallas hemvärnet in liksom en bandvagn, men det tar lite tid. Samtidigt börjar personalen bli trött och hungrig.

– Vi bygger upp för en lång insats och målet är att få kontroll under kvällen. Problemet är att få fram vatten. Det är långt från väg så enda sättet är fyrhjuling, bandvagn, helikopter och att bära.

Foto: Anna Almarsson

Brand ej under kontroll – Arbetat hela natten

Räddningstjänsten har arbetat hela natten, det har varit 20-tal personer på plats.

Branden är fortfarande inte helt under kontroll, det blåser en del vilket gör att branden är svårsläckt.

– Vi har inte full kontroll på branden än, delar av den brinner fortfarande med öppna lågor, säger Tobias Erlandsson på söndagsmorgonen.

Flera styrkor kommer att förstärka under förmiddagen, man ska få hjälp från bland annat räddningstjänsten i Åmotsfors och Nysäter.

– Vi kommer att ha att göra hela dagen idag också, säger Tobias Erlandsson.

Branden under kontroll

Vid lunchtid var branden under kontroll enligt räddningstjänsten.

– Nu har vi branden under kontroll, vi håller på med eftersläckningsarbete. Men branden är lurig det blåser en del och det brinner på en del ställen nere i marken, säger Tobias Erlandsson och fortsätter:

– Vi har även nu fått tag på alla markägare och vi hade en prognos att vi skulle kunna lämna över till dem men så ser det inte ut just nu då branden fortfarande kan blossa upp.

36 personer arbetar med branden i nuläget, det är personer från räddningstjänsten, hemvärnet och frivilliga.

Ny prognos

Prognosen är att räddningstjänsten kommer att vara på plats till lunch imorgon och ha hand om eftersläckningsarbetet, det glöder fortfarande på sina ställen enligt Erlandsson vid 14.45 på söndagseftermiddagen.

– Vi försöker nu få in lite mer personal, vi planerar för ett personalbyte. Sen kommer vi fortfarande att vara på plats till imorgon lunch. Det glöder fortfarande på vissa ställen och det är mycket eftersläckningsarbete kvar att göra, säger Tobias Erlandsson.

Vad som har orsakat branden är ännu oklart. Ingen person har kommit till skada.

Foto: William Gillberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Värmland

Mer i ämnet