Fortsatta arbetsmiljöbrister – Tingsrätten krävs på 25 000 i vite

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöproblemen på Värmlands tingsrätt är fortsatt så stora att Arbetsmiljöverket beslutat om ett vitesutdömande på 25 000 kronor. Dessutom utfärdas ett nytt föreläggande om ytterligare 300 000 kronor i vite om man inte kommer till rätta med arbetet med konflikthantering och kränkande särbehandling. 

Arbetsmiljöverket handlägger två ärenden om arbetsmiljöproblem på Värmlands tingsrätt. Det ena rör hög arbetsbelastning bland handläggarna och det andra är en anmälan från en anställd om kränkande särbehandling. I båda fallen anser Arbetsmiljöverket att det kvarstår brister.

– När det gäller handläggarnas arbetssituation är det fortfarande obalans. Det kommer in för många ärenden till för få personer helt enkelt, säger Anders Ringqvist, sektionschef på Arbetsmiljöverket Region Mitt. Därför kräver man nu 25 000 kronor i vite.

”Jag tycker de har fel”

Domstolen kan inte bromsa antalet inkommande ärenden och därför anser tingsrättens chef Lars Holmgård att beslutet är felaktigt.

– Min övergripande reaktion är att vi har saker vi  måste jobba vidare med, sedan tycker jag Arbetsmiljöverket har fel i många avseenden, säger Lars Holmgård.

Saken kommer nu prövas av Förvaltningsrätten som avgör om beloppet är skäligt och om det ska betalas ut.

Parterna är oeniga. I klippet hör du Anders Ringqvist och Lars Holmgård.

Konflikter och kränkande särbehandling

När det gäller ärendet om konflikter och kränkande särbehandling har Arbetsmiljöverket  beslutat om ett föreläggande med ett vite på 300 000 kronor kopplat till sex krav. Bland annat ska man ta fram en handlingsplan och jobba förebyggande.

Redan 2019 slog huvudskyddsombudet Linn Flood larm i en så kallad 6 6 a-anmälan. Hon varnade då för att arbetsbelastningen var ett hot mot såväl handläggarnas hälsa som rättssäkerheten och kvalitén på arbetet. Idag är hon glad över båda besluten.

– Jättebra, det visar att de förstår den ohållbara arbetssituation handläggarna befinner sig i, säger hon.

Tingsrättens ledning har fram till den 20 april på sig att åtgärda problemen som gäller kränkande särbehandling och konflikthantering.

Detta har hänt:

• 2019 Huvudskyddsombudet gör en anmälan till Arbetsmiljöverket enligt 6 kap. 6 a § gällande hög arbetsbelastning bland domstolshandläggarna.

• 28 oktober 2020 bedömdes problemen vara åtgärdade.

• 7 maj 2021 Distansinspektion visade kvarstående brister.

• 5 juli 2021 Beslut om vitesföreläggande på 100 000 kronor med krav på åtgärder innan 30/9.

• 1 september 2021 Distansinspektion efter en anmälan om kränkande särbehandling.

• 10 oktober 2021 Underrättelse med åtgärdskrav gällande kränkande särbehandling.

• 29 november 2021 Ansökan om vitesutdömande gällande domstolshandläggarna.

• 29 november 2021 Vites

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.