Ewa Persson berättar om sin och hennes makes vardag sedan han råkade ut för ett lårbensbrott. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Ewa kämpar för sin mans rätt till vård – nu vill hon föra de anhörigas talan

Uppdaterad
Publicerad

Peo Persson ramlade och drabbades av ett lårbensbrott. Under sommaren opererades han och sedan dess är han, som så många äldre, beroende av sin närmast anhöriga för att hans vårdsituation ska fungera.

– Den status Peo hade som människa när han bröt lårbenet på golvet här hemma var en helt annan när han kom hem från sjukhuset. Han kom i sittande i rullstol, grå, medtagen, orakad, inget ljus i sina ögon, berättar hans fru Ewa Persson.

– Jag fick en chock. Jag har aldrig känt så. Jag blev alldeles tom.

På ett litet bord i vardagsrummet står ett bröllopsfoto som togs 1966 av Peo och Ewa. Där står även två inramade teckningar från barnbarn som vittnar om att morfar/farfar varit en ”omtänksam polis” och en mormor/farmor som ”engagerad värmlänning”. 

– Vi har levt ett helt liv ihop. Då ger man inte upp, utan vi ska klara det här. Det gör vi ju på sätt och vis men inte utan hjälpen från fjorton personer per dygn.

Anhörigvård i hemmet. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Vill föra de anhörigas talan

Ewa Persons engagemang gör nu att hon för de anhörigas talan. Hon berättar om sin och Peos situation på sociala media. Hon skriver:

”Natten är mörk och tyst, nattpatrullen har just lämnat oss. Klockan är efter 03.00. Ett av alla de besök hos oss under ett dygn. 14 personer, 10 på dagen och 4 på natten.

Jag jobbar nattskift. Jag är inte sjuksköterska eller undersköterska. Jag är anhörig.

Jag klagar inte. Jag berättar.”

I klippet hör ni hur Ewa Person vill få igång en diskussion om anhörigvård.

Läs mer om anhörigdagen som uppmärksammas idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.