”Jag är inte emot att man tar ut vinster men om det är så att om det funnits eller finns brister så ska man investera dem tillbaka. Det verkar man inte ha gjort här”, säger riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S). Foto: SVT

HVB-hemmen gjorde miljonvinster – men brast i kvalitet

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som de värmländska HVB-hemmen gjorde mångmiljonvinster brast de såväl i kvalitet som omsorg. Båda de privata HVB-aktörerna vi granskat fick upprepad kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, under tiden som mångmiljonbelopp lämnade bolagen.

– Jag tycker det är orimligt att man tar ut sådana vinstpengar när det har funnits eller finns sådana brister, säger den värmländske riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).

Vårdföretaget Platea AB har två hem för vård och boende i Hagfors. Dit kommer familjer med sociala problem och ensamma barn i åldrarna tre till tolv år. Men Platea har under flera års tid fått kritik från inspektionen för vård och omsorg. Det handlar om att de inte vidtagit de åtgärder som krävs för att säkra kvaliteten i verksamheten och för att ha använt otillåtna tvångsåtgärder som fasthållning och nedläggningar av barnen.

– Om man inte kan kvalitetssäkra driften, vilket man inte har gjort här, då tycker jag det är bättre att kommunerna driver det här själva, kvalitetssäkrar driften och ser till att ungdomarna mår bättre och inte far illa, säger Lars Mejern Larsson (S).

SVT granskar HVB-hem

SVTs granskning visar att ett av bolagen, Platea med verksamhet i Hagfors, på ett vinstuttag på närmare 23 procent av omsättningen. Bolagets VD förklarar vinstuttaget med att pengarna investeras på andra håll inom koncernen.

Kritiserades för en rad brister

Men Platea är inte ensamt om att ha tagit ut mångmiljonbelopp ur sin verksamhet samtidigt som den kritiserats av IVO. Dit hör bolagen kring Mölnbacka ungdomshem som omsatte 63 miljoner kronor mellan 2017 och 2019. Under perioden plockade ägarna ut 14 miljoner kronor. Samtidigt kritiserade IVO verksamheten för otillåtna tvångsåtgärder som nedläggningar och fasthållning, otillåtna kroppsvisitationer samt för otillåtna avsklijningar av ungdomar i en ensligt belägen stuga.

– Jag är inte emot att man tar ut vinster men om det är så att om det funnits eller finns brister så ska man investera dem tillbaka. Det verkar man inte ha gjort här. Då har man inte uppfyllt de krav som finns, säger riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).

Mölnbacka ungdomshem såldes under 2020. De tidigare ägarna har inte velat kommentera vinsttuttagen annat än via e-post där gett uttryck för att det vidtogs åtgärder efter IVOs kritik och att det inte undanhållits resurser utan satsats på såväl  omhändertagande som kvalitetsarbete och utveckling. Gällande vinstuttagen gör de följande förtydligande: ”Omsättningen är en sak men resultatet är efter 27 års verksamhet som tagits fram för att anpassa för en försäljning.”

Så mycket kostar kommunernas placeringar

Värmlands kommuner har ett gemensamt avtal med sammantaget 113 olika HVB-hem runt om i Sverige och prisbilden varierar stort. Den minst krävande vården enligt socialtjänstlagen är som billigast på Global omsorg Sverige AB som  tar 1 894 kronor per dygn för heldygnsvård medan de dyraste akutplaceringarna kostar 9 199 kronor per dygn hos Adventum vård AB Sonrisagården. 

På såväl Mölnbacka ungdomshem AB som Platea AB varierar priserna mellan 4 274 kronor som lägst och 4 870 kronor som högst per dygn. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HVB-hem

Mer i ämnet