Foto: SVT

Region Värmland nominerad till jämställdhetspris

Uppdaterad
Publicerad

Varje år delar Sveriges kvinnolobby ut pris till en organisation som bidragit till ett mer jämställt samhälle. Region Värmland är nu en av fem nominerade.

– Det är ett arbete som vi har hållit på med under lång tid, säger Marianne Nilsson som är jämställdhetsstrateg på Region Värmland.

Av 61 inkomna nomineringar har fem finalister plockats ut. Botkyrkabyggen, Hedemora kommun, Kommunal, SVT sport och så: Region Värmland.

I nomineringen står att Region Värmland ”bygger in jämställdhet i arbetet för att regionen ska utvecklas, växa och bli attraktiv. Genom ledarskap och kommunikation förflyttas företag, kommuner och arbetsplatser i hela Värmland mot ökat jämställdhet”.

Populär handbok

Det kanske främsta exemplet på hur regionen arbetat med jämställdhet är handboken ”Schyst kommunikation” som togs fram 2014 och har tryckts upp i sju upplagor. Boken beställs fortfarande från organisationer i hela landet och har blivit en föregångare till liknande handböcker.

– Det har varit ett lätt och enkelt budskap att ta till sig. Vi har lyft bra exempel, istället för att skuldbelägga. Det har gjort att folk tycker det är roligt att jobba med frågan. Det är kanske den viktigaste faktorn till att vi har lyckats så bra, säger Marianne Nilsson.

Jämställda beslut

Härnäst ska de politiska nämnderna börja med så kallad jämställdhetsintegrering. Det innebär att jämställdhetsperspektivet – hur både män och kvinnor kommer påverkas – ska lyftas i alla led, i alla beslut.

– Vi tjänstepersoner måste ta fram bättre underlag. Då kommer det verkligen få påverkan på människor, säger Marianne Nilsson.

Vinnaren av Svenska jämställdhetspriset utses av en extern jury och presenteras den 5 februari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.