Tumult utbröt när tusentals personer deltog i en Black lives matter-demonstration i Göteborg i juni 2020. Foto: TT

36 personer åtalas efter Black lives matter-demonstration i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse och våld mot tjänsteman är några av brottsrubriceringarna som nämns när 36 personer nu åtalas efter Black lives matter-demonstrationerna i Göteborg i juni förra året.

Det var den 7 juni 2020 som ett stort antal demonstranter samlades på Heden i centrala Göteborg. Demonstrationen som inleddes lugnt avslutades av arrangören efter samtal med polis. Men det som hände efter att den fredliga demonstrationen avslutats har nu lett till ett stort åtal.

En folksamling rörde sig upp till Götaplatsen där det blev oroligt. Åklagaren menar att det som hände var ett våldsamt upplopp, som sedan sträckte sig ner till området kring Gustav Adolfs Torg.

BLM-demonstrationer i Sverige

Många åtalspunkter

Våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse, våld mot tjänsteman och misshandel är några av brottsrubriceringarna som nämns i det stora åtal som kommit in till Göteborgs tingsrätt på torsdagen. Sammanlagt handlar det om 36 personer.

Filmat material

Enligt åtalet kommer en stor del av bevisningen från filmer från polisens kroppskameror och drönare, men även andra filmer från butikskameror och allmänhetens filmer som togs i samband med händelserna.

Polisen ska ha gått igenom 145 timmars filmat material. En del av det kommer att visas under rättegången, som inleds den andra veckan i november.

– Våldet har huvudsakligen bestått i att deltagare i folksamlingen sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé.

SVT har sökt organisationen Black lives matter Sweden för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet