• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Foto: SVT

Åmål kommun utan vårdcentral – kommunalråd rasande på regionen

Uppdaterad
Publicerad

Åmålsborna står helt utan vårdcentral i minst 48 timmar. Nu har kommunen aktiverat sin krisledningsnämnd och gått i stabsläge. Samtidigt riktar kommunens högste politiker hård kritik mot regionen.
– Det är risk för liv och hälsa och det fanns ingen kommunikationsplan, säger Michael Karlsson (S), kommunalråd i Åmål.

Beslutet om att stänga den privata vårdcentralen Balderkliniken fattades under tisdagen av norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Bakgrunden är kritik i en utredning från regionen om brister i patientsäkerhet, vilket SVT Nyheter Väst berättat om tidigare.

Enligt kommunalrådet Michael Karlsson (S) blev kommunledningen helt tagna på sängen. De anser att den information fått det fått av regionen varit otillräcklig.

– Jag ansvarar för Åmåls invånares liv och hälsa och den information vi fått har jag fått läsa mig till i medier. Det är väldigt illa hanterat. Vi är nog den enda kommunen i hela Sverige som just nu inte har en vårdcentral, säger han.

Gått i stabsläge

Kommunen har nu aktiverat sin krisledningsnämnd och gått i stabsläge, då drygt 12000 patienter är utan vårdcentral.

– Det är det närmsta krigstillstånd du kommer, när den basala sjukvården inte fungerar. Du kan inte få hjälp med någonting här, säger Michael Karlsson.

Först på fredag kan en ny privat vårdgivaren, Medpro Clinic, öppna, efter att regionen tecknat ett tillfälligt avtal.

– Men det är bara grundläggande vård, det kommer ta flera månader innan de är en fullskalig vårdgivare.

Kritiserar regionen

Michael Karlsson anser inte att regionen hanterat stängningen på ett acceptabelt sätt.

– När man fattat den här formen av beslut måste det finnas en tanke och en struktur, vem tar över när vårdcentralen stängs. Det här är inget gatukök, det är sjukvård.

Kommunen kommer nu kontakta Inspektionen för vård- och omsorg då de vill att hela ärendet Lex Maria-anmäls.

– Vi kommer gå vidare med det här, säger Michael Karlsson.

Regionen: Vi visste inte själva

Linda Jansson (M), ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att hon förstår Michael Karlssons frustration. Men nämnden fick så sent som i fredags veta att förhandlingarna mellan Balderkliniken och MedPro hade gått i stöpet, och att Balderkliniken åter skulle driva vårdcentralen. Det var därför ett beslut om uppsägande av avtalet togs under måndagen.

– Vi visste inte själva att det skulle bli så här och allting gick väldigt fort. Så fort vi tagit beslutet kontaktade jag kommunen, säger hon.

Nu ligger allt fokus på att trygga vården för åmålborna, och det tror Linda Jansson att MedPro kommer göra, nu när regionen gjort en direktupphandling med dem om att ta hand om de mest basala vårdbehoven i kommunen.

– Nu jobbar vi järnet för att bygga upp en stark vårdcentral i Åmål, det är prio ett. MedPro har muskler att gå in och göra det här, säger Linda Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet