Ännu ingen prognos för Lerums vatten

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet i Lerum är fortsatt otjänligt, det meddelar kommunen under måndagen. Samtidigt ökar siffran av anmälda sjukdomsfall, men det är oklart om de har något samband till vattnet.

Det är snart två veckor sedan Lerums kommun började uppmana sina invånare att koka dricksvattnet efter ett haveri på Lerums vattenverk. I dag höll krisledningsgruppen i kommunen ett nytt möte för att överblicka situationen.

Och läget är fortsatt oförändrat.

Lerum

– Vi har en del godkända svar men vi vill vara extra försiktiga och vara 100 procent säkra på att vi har tjänliga vatten, säger Dag Oredsson, kommunikatör vid Lerums kommun, till SVT Nyheter Väst.

”Vill vara på den säkra sidan”

Försiktighetsåtgärden – att behöva koka sitt vatten – uppstod till följd av en kombination av olyckliga händelser, förklarar Dag Oredsson. Hade man haft samma nivåer av bakterier under andra omständigheter hade vattnet bedömts som tjänligt.

– Men på grund av den sammanlagda situationen med den extrema värmen, de låga grundvattennivåerna och driftsfelet vi hade för några veckor sedan, gör den här försiktighetsåtgärden. Vi vill vara på den säkra sidan, säger han.

”Vi jobbar hårt”

Hur länge det kommer att dröja innan lerumborna kommer att kunna dricka sitt vatten igen är oklart, enligt Dag Oredsson.

Pratar vi om en vecka eller en månad?

– Det vågar jag inte säga. Jag vill inte ge någon prognos. Men vi jobbar hårt och vår uppgift är att vara försiktiga.

I samband med kokningsrekommendationen har kommunen uppmanat sina invånare att höra av sig om man skulle bli magsjuk. Detta för att kunna utröna eventuella mönster i vattensystemet.

– All information vi kan få hjälper oss att ta rätt beslut och se om det finns något mönster i sutuationen. Till exempel om det är mer sjukdomsfall i vissa geografiska områden eller om en hel förskoleklass skulle bli sjuk.

Vanliga siffror

Men än så länge har man inte sett några mönster i de anmälda sjukdomsfallen, berättar Dag Oredsson. Totalt har kommunen under måndagen fått in 223 anmälda fall av magsjuka i kommunen, varav 10 är hundar, sedan kokningsrekommendationen infördes. Och sjukdomsfallen kommer från olika områden.

–  Det som är positivt är att smittskyddsenheten säger att det inte är onormala siffror för den här årstiden. Men vi vill gärna att folk fortsätter att höra av sig, säger han.

Det går alltså inte att påvisa något samband mellan sjukdomsfallen och vattnet.

– Det är sådana tider och man måste vara försiktig med livsmedel och tänka på att tvätta händerna och att givetvis fortsätta koka vattnet, säger Dag Oredsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lerum

Mer i ämnet