Foto: Anders Ylander / GP

Boende: Maskerade ungdomar sa åt oss att vända

Uppdaterad
Publicerad

Många boende blev vittne till onsdagskvällens oroligheter i Bergsjön när ett stort antal ungdomar barrikaderat sig på Rymdtorget. – De gick fram till oss och sa att vi skulle vända, säger Maria.

Flera personer som var i Bergsjön under onsdagskvällen vittnar om en orolig stämning i stadsdelen. Maria berättar hur hon möttes av maskerade ungdomar när hon skulle ta sig hem under onsdagskvällen.

– Det gick inga spårvagnar så jag fick skjuts hem med bil. När vi kom till den stora rondellen vid Rymdtorget så stod det ungefär 20 maskerade ungdomar som hade barrikaderat vägen med kundvagnar och lastpallar. De hade också laser men de riktade inte den mot oss.

Oroligheter i Bergsjön

Maskerade ungdomar stoppade boende

– De gick fram till oss och sa att vi skulle vända. Att de inte tänkte släppa förbi oss och att vi skulle vända för vår säkerhet. De gick fram till flera bilar och bad alla att vända. Man kände ju att det inte var oss de var ute efter utan att bråket var med polisen. När vi sedan åkte därifrån såg jag en brinnande bil nära kontorslandskapet vid torget.

Läs mer: Polisen: Vi hade räknat med det här

Avspärrat överallt

En busschaufför som var på väg mot torget samtidigt som oroligheterna berättar för SVT Nyheter Västs reporter hur han fick vända bussen och släppa av resenärerna en bit bort.

– Det var blåljus överallt, all trafik fick vända, polisen hade spärrat av överallt.

Hur känner du kring det som hände i Bergsjön?

– Jag ska flytta till Eriksberg där jag har köpt en lägenhet. Har du råd så kan du bo i fina områden och barnen kan gå i fina skolor. Här sitter de inne när de är 18 år, säger busschauffören som vill vara anonym.

Läs mer: Kommunen ökar närvaron

Mer resurser behövs

Maria berättar att hon bott i Bergsjön i över 25 år men aldrig sett något liknande och att hon känner sig orolig efter gårdagen. Hon tycker att polisen måste ändra sitt arbetssätt

– Polisen syns mycket i området. Även väktare patrullerar torget men de pratar bara med småbarnen. Det är inte dem som är maskerade och gör sådant här. Jag tycker att polisen borde lägga mer resurser på området. Polisen är för light. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Bergsjön

Mer i ämnet