Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två bröder är häktade, mordmisstänkta för att kört ihjäl sin mamma. Foto: SVT

Bröder misstänks ha kört ihjäl sin mamma – nu kommer åtalet

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder i 20-årsåldern misstänks ha kört ihjäl sin mamma och skadat hennes pojkvän allvarligt. På torsdagen kom åtalet i det uppmärksammade mordfallet i Göteborg. Båda männen åtalas bland annat för mord och försök till mord.

På torsdagen kom åtalet mot de två män i 20-årsåldern som misstänks ha kört på sin mamma och hennes pojkvän på Hisingen i Göteborg i slutet av juli 2022. Mamman avled och pojkvännen skadades allvarligt. De båda bröderna åtalas bland annat för mord, försök till mord samt olaga hot.

– Han nekar till att ha gjort sig skyldig till de brott som åklagaren påstår i första hand, mord och mordförsök. Han medger att han körde bilen som orsakade händelsen. Men han menar att det var inte tänkt att någon skulle dö av detta, säger Maria Sanner, advokat till en av bröderna.

Bilmordet på Hisingen

Den andra broderns advokat uppger att hans klient förnekar brott och enbart var i bilen för att åka med och hämta kläder.

Ytterligare tre personer åtalas

Brödernas pappa, den döda kvinnans ex-man, åtalas för olaga hot mot pojkvännen som skadades.

I åtalet ingår även två andra släktingar till bröderna som åtalas för bland annat grovt skyddande av brottsling och olaga hot. Advokat David BarDavid företräder en av dem.

– Det är ett stort åtal med många detaljer, i stora delar medger min klient många av omständigheterna men förnekar brott, säger han.

Även den andra släktingens advokat säger att hans klient nekar till brott.

Åklagaren: Hedersmotiv bakom händelsen

I åtalet står: ”Motivet till gärningen har varit att bevara och återupprätta familjens/släktens förespegling om heder genom att beröva målsägandena möjligheten att fritt utforma sina liv och göra självständiga val”.

Vid en presskonferens berättade åklagaren mer om hedersfrågan.

– Heder är av central betydelse för uppsåtsbilden. Det handlar om att bevara och återupprätta familjens kontroll, säger Hediye Kurt.

Du nämner romani kris på flera ställen i åtalet och som något som föregått den här händelsen, vad menar du när du säger romani kris?

– Det som kommer fram i utredningen är att det är män, framför allt äldre män eller i övre medelåldern som samlas och diskuterar en fråga och sedan bestämmer en utgång med straff eller böter, och det är alltså vad utredningen visar att en romani kris är, inte min personliga åsikt.

Advokaten: Handlar inte om heder

Advokat Maria Hammer, som företräder en av bröderna, håller inte med åklagaren.

– Min klient tillbakavisar bestämt påståendet att detta skulle vara hedersrelaterat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilmordet på Hisingen

Mer i ämnet