Polisen i Göteborg vill analysera avloppsvattnet i staden, för att ta reda på vilka droger som är vanligast, och hur skillnaden mellan stadsdelarna ser ut. Foto: TT

Göteborgspolisen vill söka i avloppsvattnet efter knark

Uppdaterad
Publicerad

Under året har stora mängder narkotika beslagtagits i Göteborg. Nu vill man göra mätningar av avloppsvattnet för att reda ut hur mycket droger göteborgarna använder.

– Det höjer ju kunskapen hos oss, och med ökad kunskap gör vi förmodligen bättre bedömningar, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Liknande mätningar av avloppsvatten har gjorts i andra delar av landet. Bland annat i Stockholm, en mätning som gjordes på uppdrag av Veckans Brott.

Nu vill polisen i Göteborg göra samma sak för att ta reda på hur stadens drogvanor ser ut.

Veckans brott

– Eftersom narkotikamissbruket är en så stor källa till problem, så är det viktigt för oss att ha koll på vad det är som händer och vilka preparat som är gångbara, säger Erik Nord.

Förhoppningen är att man ska kunna testa olika stadsdelar separat, för att se hur narkotikabruket skiljer sig åt mellan olika områden.

– Vi kan ha teorier om det, men vi vet inte. Därför är det viktigt att göra en sådan här undersökning, säger Erik Nord.

Se polischefen Erik Nord berätta mer om planerna i klippet ovan.

Så mycket knark har polisen i Göteborg beslagtagit i år

Följande siffror gäller enbart grova narkotikabrott, och inte narkotikabrott av normalgraden.

Amfetamin – 133 kg

Cannabis – 32 kg

Kokain -13 kg

Heroin – 1 kg

Ecstasy – 10 kg

Tramadol – 7 kg

Bensodiazepiner – 62 kg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet