Linda Jansson (M) är ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: SVT/pressbild VG-regionen

Efter kritik – regionen säger upp avtal med Balderkliniken

Uppdaterad
Publicerad

Regionen säger med omedelbar verkan upp avtalet med Åmåls enda vårdcentral, Balderkliniken. Det drastiska beslutet fattade Norra hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdagen.

På ett akut möte där en enda fråga avhandlades bestämde Norra hälso- sjukvårdsnämnden om att omedelbart säga upp avtalet med Balderkliniken i Åmål, kommunens enda vårdcentral.

Beslutet kommer verkställas inom 2 till 3 dagar erfar SVT Nyheter Väst.

I tjänsteutlåtandet som låg till grund för beslutet står det bland annat:

”Vidtagna åtgärder är inte tillräckliga för att kunna säkerställa att en acceptabel kvalité inom verksamheten kan nås inom en snar framtid.”

Norra hälso- och sjukvårdsnämnden har kallat till en presskonferens klockan 15 i Vänersborg på tisdagen. Där väntas de berätta mer om beslutet.

Avtalet uppsagt

Att Balderklinikens avtal är uppsagt bekräftas av regionrådet Håkan Linnarsson (S).

– Det är djupt olyckligt att det fått gå så här långt. Vår främsta prioritering är just nu att säkerställa en trygg vård, skriver han i ett SMS till SVT Nyheter Väst.

Den hårt kritiserade vårdcentralen hade fram till den 1 april på sig att rätta till alla de brister som regionens fördjupade kontroll av vårdcentralen hade pekat på. Bland annat slog rapporten fast att vårdcentralens patientjournaler innehöll stora brister i medicinsk kvalitet, kompetens och dokumentation.

Drog sig ur förhandlingarna

Men redan innan tidsfristen gick ut hade klinikledningen aviserat att de skulle sälja verksamheten till Medpro clinic group, som också tog över driften den 1 april.

Men avtalet var inte påskrivet och sent i fredags kväll drog sig Balderkliniken ur förhandlingarna och därmed finns det ingen som kan driva kliniken från och med idag.

– Vi blev helt tagna på sängen, säger Linda Jansson (M) som är ordförande i norra hälso- och sjukvårdnämnden. Vår uppfattning var att kontraktet var påskrivet när Medpro clinic tog över driften i måndags.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet