En tvåårig flicka kom kraftigt undernärd in till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Enligt åklagaren hade flickan fått ofullständig vegansk kost. Föräldrarna nekar till brott. Foto: TT

Liten flicka nära svälta ihjäl – föräldrarna åtalas: ”Ofullständig vegansk kost”

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 månader gamla flickan kom in till Drottning Silvias barnsjukhus kraftigt undernärd. Enligt förundersökningen var det sjukhusets akutinsatser som räddade flickans liv. Nu åtalas föräldrarna för grovt vållande till kroppskada.– Barnet har fått mestadels bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt. Det är en alltför ofullständig vegansk kost, säger Ximena Bene, åklagare i fallet.

Polisen larmades till barnintensiven på Drottnings Silvias barnsjukhus i mitten av februari i år efter att personalen fått in ett barn som var kraftigt undernärt.

I förra veckan åtalades föräldrarna i ett fall som åklagare Ximena Bene kallar för ”unikt”.

– Jag har aldrig tidigare stött på den här kombinationen i ett fall. Föräldraparet är oaktsamma när de ger sitt barn en ensidig kost, i samband med att man undanhåller barnet från samhälleliga instanser som ska kontrollera hur barnet mår, säger hon.

Flickan är inte folkbokförd i Sverige och har förmodligen fötts i hemmet. Mamman ska heller inte ha uppsökt MVC under sin graviditet. Flickan har heller aldrig undersökts på BVC, enligt åklagaren.

Det är inte lag på att gå på vare sig MVC eller BVC i Sverige, men åklagaren menar att det är kombinationen av att dels ge en ensidig kost tillsammans med att inte kontrollera hur barnet faktiskt mår som gör att åklagaren anser det vara ett brottsligt beteende.

– Barnet har inte fått en fullgod vegansk kost. Maten har bestått av bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt, säger Ximena Bene. 

Läkaren: Har aldrig sett något liknande

När flickan kom in till sjukhuset led hon av svår vitaminbrist och hade blodvärden som var livshotande. I polisförhör säger sjukvårdspersonal att flickans liv räddades med mycket liten tidsmarginal.

Enligt förundersökningsprotokollet säger läkaren till polisen att han under sin yrkesbana aldrig har sett något liknande.

”Man får inte in barn med vitaminbrist i Sverige i dag”, säger läkaren till polisen.

En läkare som polisen pratade med på plats på sjukhuset säger att flickans tillstånd inte ska bero på tillfälliga omständigheter, utan ska vara ett resultat av ”längre försämrade värden”.

Socialtjänsten i Göteborg larmades till sjukhuset samma dag som familjen kom in akut. Där och då beslutades om ett omedelbart omhändertagande.

Pappan säger i polisförhör att flickans tillstånd ska bero på att hon varit magsjuk i fyra dagar.

Föräldrarna menar i förhör att dottern har många svåra allergier, och att de därför har haft svårt att hitta mat som flickan inte reagerar på.

På polisstationen upptäcktes att pappan bar med sig det narkotikaklassade preparatet tramadol. Därför åtalas han också för ringa narkotikabrott, ett brott han erkänner.

Båda föräldrarna förnekar brott gällande grovt vållande till kroppsskada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.