Barndietisten Cecilia Hedström, barnhälsovården i Västra Götaland, Foto: SVT

Hör vad barndietisten säger om veganmat till barn

Uppdaterad
Publicerad

Barndietisten Cecilia Hedström, på barnhälsovården i Västra Götaland, menar att föräldrar måste vara väl pålästa för att det finns risker med att ge små barn vegankost.

Föräldrarna från Göteborg, vars dotter höll på att dö av svält, hade enligt åklagaren gett barnet en ofullständig vegansk kost.

Att välja bort allt som innehåller kött, fisk, ägg och mjölk till ett barn som växer innebär en del utmaningar, enligt dietisten Cecilia Hedström.

Flicka nära svälta ihjäl

– Man brukar säga att de tusen första dagarna i barnets liv är de viktigaste. Och problemet med vegankost är framför allt att vitaminet B12 bara finns i animalier och som vi behöver för blodbildning generellt, för proteiner och för att kunna tillverka fetter och sådant, säger hon.

Föräldrarna till den tvååriga flickan nekar till brott, och deras advokat säger att de är renlevnadsmänniskor som är noga med att bilda sig i kosthållning.

Hör mer i klippet om hur dietisten ser på veganmat till barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka nära svälta ihjäl

Mer i ämnet