Integrationspolis Ulf Boström tycker att polisen måste vara mer närvarande i de utsatta områdena. Foto: Johanna Storm/SVT

Integrationspolisen Ulf Boström vill att koranbränningar prövas i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Paludans koranbränningar borde prövas i domstol. Det tycker integrationspolisen Ulf Boström i Göteborg som skrivit ett öppet brev.

– Åklagare kan inte avgöra sådana här ärenden på samma sätt som en domstol. Därför anser jag, för att få lite lugn och ro, att en domstol ska pröva vad som verkligen gäller utifrån de lagar som vi har i Sverige, säger han till SVT.

Det öppna brevet är skrivet till Högsta domstolen, justitieminister Gunnar Strömmer, riksåklagare Petra Lundh och rikspolischef Anders Thornberg.

Enligt Ulf Boström finns flera anledningar till att han skrivit brevet.

– Oavsett om det är rätt eller fel utifrån yttrandefrihetsgrundlagen så har bränningarna utav de heliga böckerna påverkat Sverige på ett väldigt negativt sätt och hotbilden mot Sverige har ökat.

Han anser också att människor i landet fått olika uppfattningar om hur lagen ska tolkas och att saken därför bör klargöras i domstol. Åklagare har tidigare utrett om det är hets mot folkgrupp att bränna en koran men beslutade då att lägga ner förundersökningen.

– Just det Paludan har gjort i Sverige borde prövas i domstol så vi får ett enhetligt domstolsutslag som alla kan förhålla sig till, säger Ulf Boström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.