Foto: Pressbild/Montage

Lång väg till nya (S)-ledare

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara en utan två tunga poster skall besättas inom Socialdemokraterna i Göteborg inom en snar framtid. Såhär dagen efter extrakongressen är det inte många som vill spekulera i vem det kan bli.

Just idag är det inte många som vill peka ut en möjlig efterträdare till Hermansson. Gårdagens upplevelse skall lägga sig, medlemsmöten skall hållas och valkommittén skall meddela den tidplan som medlemmarna har att förhålla sig till i nomineringsförfarandet.

En komplicerande faktor är att det är två tunga poster som skall tillsättas under våren. Även en ny distriktsordförande skall vaskas fram när Anna Johansson tackar för sig.

Tänkbara efterträdare

Det finns dock några namn som figurerat i förhandssnacket.

Jonas Attenius, det enda ordinarie (S)-kommunalråd som skulle kunna vara aktuell för uppgiften då Marina Johansson tydligt deklarerat att hon inte är intresserad av att axla gruppledarrollen permanent.

Lena Malm (S) Foto: Pressbild

Lena Malm, fd ordförande i kommunfullmäktige och Göteborgs borgmästare fram till valet i fjol.

Patrick Gladh (S) Foto: Pressbild

Patrik Gladh, ordförande i SDN Norra Hisingen.

Per Tenggren (S) Foto: Pressbild

Per Tenggren, ledamot i regionfullmäktige.

Problemet är att samtliga skulle kunna vara aktuella för båda posterna. Åtminstone Patrik Gladh och Per Tenggren har öppet deklarerat att de är tillgängliga att nomineras till distriktsordförande – det vill säga ersätta Anna Johansson.
Och de som föreslås av valnämnden till den posten faller i praktiken bort som kandidat till gruppledarposten i kommunstyrelsen.

SSU har tidigare gått ut och vädjat till valberedningen och medlemmarna att bordlägga valet av distriktsordförande och även låta det ta sin tid.

– Vi måste få två ledare som jobbar tillsammans, säger Amalia Rud Pedersen ordförande i SSU Göteborg. Det måste vara två personer som enar husen. (stadshuset och partihögkvarteret).

Ny gruppledare först i slutet av våren

Valnämnden som tar fram distriktsordförandekandidatena och valkommittén som ansvarar för gruppledarvalet har ett digert arbete framför sig.

– Vi kan helt säkert räkna med att vi är i slutet av våren innan en ny gruppledare är vald, säger Siw Wittgren-Ahl som är sammankallande i valkommittén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet