Ulf Bjereld (S), statsvetare. Foto: SVT

Så ska Socialdemokraterna ta sig ur krisen

Uppdaterad
Publicerad

Slicka såren, gå samman och staka ut en tydlig politisk väg framåt. Det är vad som krävs för att Socialdemokraterna ska kunna ta sig ut krisen, enligt statsvetaren Ulf Bjereld (S).

Socialdemokraternas extrakongress på söndagen gav tydligt besked. Efter röstsiffrorna 197 mot 49 avsattes Ann-Sofie Hermansson som gruppledare för partiet i Göteborg.

Tonläget har varit högt och för ovanlighetens skull har maktstriden till stor del utspelat sig i offentligheten. Det har talats om arbetsmiljöproblem, toppstyrning och konflikter om politiska sakfrågor.

Stor frustration inom partiet

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare vid Göteborgs universitet, menar att konflikten framförallt har sin grund i det historiskt svaga valresultatet 2018 som ledde till att Socialdemokraterna fick kliva åt sidan efter 24 år vid makten i Sveriges näst största stad, ett klassiskt socialdemokratiskt fäste.

– Det skapade en stor frustration när Socialdemokraterna inte lyckades så framgångsrikt i förhandlingarna om vem som skulle få makten och det istället blev ett alliansstyre. Det är förmodligen där motsättningarna har kommit upp till ytan, säger han.

”Läka såren”

För att partiet ska kunna ta sig ur den kris som har blivit uppenbar de senaste veckorna ser Ulf Bjereld två nyckelfrågor som måste lösas.

– Dels måste det till ett nytt ledarskap som förmår leda och hålla samman partiet, och läka de sår som uppstått, säger han.

Vidare menar han att partiet står inför ett vägval där det måste bli tydligt vad Socialdemokraterna har för avsikter i Göteborg. Om de vill fortsätta vara en fri aktör som söker samarbeten på flera olika håll i olika frågor, eller om det finns en intention att återuppta det tidigare samarbetet med de röd-grön-rosa.

Måste hålla samman partiet

Men vad som händer nu är fortfarande oklart. Hittills har ingen självklar kandidat för att ta över klivit fram i Göteborg och Ulf Bjereld vill inte spekulera i några namn. Däremot menar han att den nya ledaren måste ha vissa egenskaper för att historien inte ska upprepa sig.

– Den absolut viktigaste egenskapen är förmågan att hålla samman partiet med ett ledarskap som inte splittrar, utan förenar. Och för det andra: förmågan att utveckla partiet, inte bara politiskt, utan också på ett sätt så att partiet kan bli mer av den folkrörelse som man tidigare har varit och gärna vill vara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet