Kommunalråd: Mörk framtid för Preem i Lysekil utan miljötillstånd

Publicerad

Preemraff är i särklass den största arbetsgivaren i Lysekil. Och utan ett nytt miljötillstånd får man svårt att konkurrera i framtiden.

– Det skulle få enorm betydelse för kommunen om Preem inte får utvecklas, säger kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S)

Preemraff i Lysekil har runt 700 anställda. Dessutom är ytterligare ett par hundra personer är beroende av företaget via underleverentörer.

Den planerade utbyggnaden skulle skapa 3 000 nya byggjobb och 250 nya arbetstillfällen, enligt företagets egna beräkningar. Får man nej till utbyggnaden skulle raffinaderiets framtid förändras radikalt.

Utbyggnad av Preem

-Kan vi inte tillverka de drivmedel som politiken beslutat om är det inte lätt att konkurrera med andra raffinaderier, säger Stig Nilsson, ansvarig för samhällsfrågor på Preemraff.

Preemraff är största privata arbetsgivaren

Enligt Lysekil betyder anläggningen oerhört mycket för kommunen i form av arbeten och skatteintäkter. Skulle företaget inte få sitt tillstånd kan kommunen tvingas till helt nya planer på längre sikt. Kommunalrådet i Lysekil Jan-Olof Johansson (S) säger att situationen skulle likna historiens varvsnedläggningar.

-  Det skulle få en enorm betydelse, inte bara för Lysekil utan för hela regionen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet