Foto: TT/SVT

Nu inleds slutstriden om Preemraffs utbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationer, protestmarscher – men också en stödmanifestation. Nu ska slaget om Preemraffs kommande utbyggnad avgöras när Mark- och mijööverdomstolen ska ta upp frågan på plats i Lysekil.

Bränslejätten Preem vill bygga ut sin anläggning längs Brofjorden för drygt 15 miljarder kronor. Det beräknas öka utsläppen av koldioxid med en miljon ton per år, men enligt företaget ger utbyggnaden klimatfördelar över tid.

Det här händer i veckan:

Utbyggnad av Preem

Tisdag

Förhandlingen inleds på Oscars i centrala Lysekil. Först ska de som överklagat, bland annat Naturskyddsföreningen och närboende, kort framföra sina skäl. Preem få bemöta dessa kort, innan de klagande utvecklar sina invändningar ytterligare.

Onsdag

Preem redovisar sin befintliga och utökade verksamhet. Berörda myndigheter, bland annat Länsstyrelsen och Naturvårdsverket, redovisar sina yttranden.

Torsdag

Syn vid Preem AB:s anläggning i Lysekil. Därefter återupptas förhandlingarna på Oscars. Domstolen meddelar när de räknar lämna besked till regeringen.

Därefter är det upp till de styrande politikerna att säga ja, eller nej, till Preems planer på att bygga ut.

Fredagen är avsatt som reservdag.

Flera demonstrationer planeras

Det kommer samlas hundratals demonstranter i Lysekil. På tisdag hålls både flera musikframträdanden och man kommer också anordna ett panelsamtal om ett framtida fossilfritt samhälle.

Demonstranterna planerar också två demonstrationer; en ska gå mot förhandlingssalen och en annan har som mål att gå till Preemraff.

Det kommer också hållas en tredje manifestation till stöd för Preem, också den kommer att hållas i centrala Lysekil på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet