Lars Kock har fått ett enormt gensvar på sin sida ”Ja till utbyggnad Preemraff” Foto: Privat / SVT

Oväntat snabb uppslutning på Preemraffs ja-sida

Uppdaterad
Publicerad

På bara ett dygn har flera tusen personer anslutit sig till Facebookgruppen ”Ja till utbyggnad Preemraff”. Grundaren Lars Kock konstaterar nöjt att tillströmningen är explosionsartad.

Lars Kock, 62, jobbar själv på Preemraff vid Brofjorden utanför Lysekil. Sedan Preemraff förklarat att man vill bygga ut raffinaderiet har hans arbetsplats stått i fokus för en inflammerad debatt. Miljövänner från när och fjärran har protesterat mot planerna, som skulle medföra mer utsläpp än idag.

Länge var det också nej-sidan som fick mest utrymme i massmedia.

– Vi satt i fikarrummet och snackade, och konstaterade att nejsidan ofta stod helt oemotsagda. Eftersom jag hade en telefon tillgänglig, tyckte mina kolleger att jag skulle starta en facebookgrupp för oss som tycker en utbyggnad vore bra. Och sen var det igång, berättar Lars Kock.

Snabb tillströmning

I skrivande stund är gruppen uppe i cirka 3500 medlemmar – och det efter bara ett dygn! Det är en utveckling som Lars Kock och hans arbetskamrater inte vågat tro på. Och de ser sig inte som motståndare till en bättre miljö.

– Preemraff har jobbat med utvecklingen mot miljöbränsle, och vill forsätta med det. Då måste man bygga ut i framtiden. Det är så vi ser det som jobbar här.

Även om en utbyggnad ökar utsläppen?

– Jo, men min bedömning är att vi får en initial höjning för att längre fram kunna minska miljöpåverkan. Man får inte se bara till det som släpps ut här utan titta lite längre än näsan räcker. Gör inte Preemraff detta så kommer det att göras någon annanstans, och då med sämre kontroll, säger han.

Oroligheter väntas

Den 10 mars är det huvudförhandling i ärendet hos Mark- och miljööverdomstolen, och polisen bereder sig redan på oroligheter i Lysekil. På nätet finns många uppmaningar från miljövänner att sälla sig till de protesterande.

– Ja, vad vi har förstått försöker man dra ihop folk som ska bussas hit och demonstrera. Men jag är inte så insatt i det, säger Lars Kock.

Själv har han inga planer på någon motdemonstration.

– Nej, två falanger som möts sådär blir sällan bra. Det brukar alltid finnas några rötägg med, och då...

Han avslutar inte meningen, utan påbörjar en ny:

– Att starta en facebokgrupp som jag gjort tycker jag är ett fredligt sätt att visa att det finns en ja-sida också. Och med det otroliga uppsving vi fått är det tydligt att vi är många som skulle välkomna en utbyggnad, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet