Sjuksköterskan visste inte vad Alvedon var

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska som saknade utbildning fick arbeta vidare under två år – trots flera larm om bristande kompetens. Enligt kollegor visste sjuksköterskan bland annat inte hur ett enkelt blodprov tas och kände inte heller till vad Alvedon var för typ av läkemedel.

Nyligen avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att flera sjuksköterskor runt om i landet arbetar utan genomförd sjuksköterskeutbildning. En av dem arbetade på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Nu visar det sig att kollegorna larmat sin närmaste chef om mannens bristande kompetens redan 2016. Trots det fick han arbeta vidare.

Sjuksköterskebluffen

Känner du till de här uppgifterna?

– Nej, det känner jag inte till, säger Berit Roos-Holmquist som är HR-chef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Mannen har en sjuksköterskelegitimation som bygger på examensbevis från en skola i Rumänien. Men i Uppdrag gransknings reportage ”Sjuksköterskebluffen” erkände han att han inte gått utbildningen utan bara åkt ned till skolan för att skriva slutprovet.

Litade på Socialstyrelsen

Efter att kollegorna informerat om sjuksköterskans bristande kompetens, tog arbetsgivaren kontakt med Socialstyrelsen för att försäkra sig att han hade rätt kompetens. Eftersom Socialstyrelsen intygade att legitimationen var korrekt, fick mannen arbeta vidare. Först som undersköterska och sedan som sjuksköterska.

Ansvariga på Sahlgrenska universitetssjukhus anser därför att de gjort vad de kunnat.

– Det är ju naturligtvis allvarligt att det finns personer som fejkar sin legitimation, det tycker vi är jätteallvarligt, säger Berit Roos-Holmquist.

Hur skulle man agerat?

– Jag antar att det var det här att han ändå fick jobba som undersköterska, som var den chefens ställningstagande till att hon gjorde så. Jag vet ju att det är en chef som är engagerad och vill att det ska fungera för alla medarbetare så jag tror att hon gjorde det hon borde göra.

Utredning pågår

Uppdrag gransknings reportage avslöjade att mannen under två år, av den treåriga sjuksköterskeutbildningen i Rumänien, i själva verket var i Sverige och jobbade, bland annat som lastbilschaufför. Under samma år som studierna skulle ha pågått i Rumänien läste han även svenska för invandrare, SFI, i Sverige.

Arbetsgivaren har nu, efter avslöjandet, valt att inleda en utredning.

– Personen har blivit känd och personen är tagen ur tjänst just nu, så länge utredning pågår. Så får vi se vad utredningen leder till.

Hur går utredningen till?

– Vi pratar med personen i fråga och vi pratar med Socialstyrelsen. Vi kommer kontakta de skolor han har gått i, vi försöker ta reda på praktikplatser som han har haft. Så vi får göra en grundlig utredning för att se vad som är fakta och sanning i det här, säger Berit Roos-Holmquist.

SVT Nyheter Väst har sökt Socialstyrelsen som valt att inte uttala sig eftersom deras egen utredning fortfarande pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskebluffen

Mer i ämnet