”Segraren är Sveriges skolbarn”, menar LRF. Foto: SVT

Regeringen ger Jordbruksverket i uppdrag att införa fruktstöd i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Fruktstöd i skolan ska införas på uppdrag av regeringen, det efter SVT:s tidigare rapportering om frukt i skolan.

– Ett skolfruktstöd ger barn möjlighet att lära sig mer om lantbruk och hur produkterna odlas, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i ett pressmeddelande.

Sverige var länge det enda EU-land som inte var med i EU:s skolfruktsprogram och i en utredning förra året kom Jordbruksverket fram till att Sverige fortsatt inte skulle söka dit.

Men nu vill regeringen att Jordbruksverket ska förbereda ett införande av stöd från EU:s skolprogram, för mer frukt och grönt till skolor från och med skolår 2025-2026, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är glada åt regeringens tydliga budskap.

– Segraren idag är Sveriges skolbarn och folkhälsan, säger Marcus Söderlund, förbundstyrelseledamot LRF, till SVT Nyheter Väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jozefphina Westlund har fem skolbarn och handlar över hundra frukter i månaden för att skicka med barnen till skolan. Foto: SVT/George Adam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.