Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madeleine Jonsson (MP) är jurist och tjänstledig från ett jobb som ekonomichef. Starta klippet för att se när hon letar upp en av sina favoritförfattare – och berätta vad som lockar med en bok om hormoner. Foto: Hans-Åke Mossberg/SVT

MP-toppen om hormonerna: “Det här kommer vi behöva prata mer om i vården”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Solceller på alla regionens byggnader och fler intäktskällor till kollektivtrafiken. Det är några av Miljöpartiets förslag inför årets regionval.  

Miljöpartiet har en regel om att partiets representanter ska bytas ut efter tre mandatperioder. När nu Ulrika Frick kliver av är det Madeleine Jonssons tur att fronta partiet i regionstyrelsen.

Förlossningsvården viktig 

Som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och vice ordförande i sjukvårdsstyrelsen har hon redan tunga uppdrag och nyligen genomdrev hon ett steg mot en mer sammanhållen vårdkedja i förlossningsvården. Partiet vill se barnmorskeledda förlossningsavdelningar och att samma barnmorska följer kvinnan genom graviditet och förlossning.

– Den frågan har jag varit engagerad i sedan 2014, säger hon.  

Miljöpartiet vill införa hälsosamtal inom vården för alla över 40 och för att korta köerna vill de att man ska ha möjlighet att välja vårdgivare var som helst i Sverige efter 30 dagar.  

Samarbete för grön politik 

Miljöpartiet är Västra götalandsregionens åttonde största parti med 7 av 149 mandat. De senaste åtta åren har de styrt regionen tillsammans med de fyra borgerliga partierna. Men det är inget måste att fortsätta så.  

Vilka samarbetar ni helst med?

– Med dem som ger oss möjlighet att få igenom mest grön politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet