I videon guidar bostadsforskaren Erik Stenberg igenom åren då en miljon bostäder bygdes i Sverige. Bilden tagen i Skärholmen 1968. Foto: TT

Så växte miljonprogrammen fram

Uppdaterad
Publicerad

Miljonprogrammet har de flesta hört talas om. Men vad är det egentligen, och hur startade det hela?

Det var början av 60-talet. Tage Erlander var statsminister och bostadsbristen var ett faktum. Under Socialdemokraternas partikongress 1964 antog partiet ett förslag om att bygga en miljon lägenheter under en tioårsperiod. Ett beslut som resulterade i en proposition som antogs av riksdagen 1965.

Miljonprogrammet blev till: Ett program för bostadsbygge mellan åren 1965–1974. Målet var alltså en miljon bostäder på tio år, med syfte att stoppa bostadsbristen, avskaffa trångboddheten och höja bostadsstandarden.

I klippet ovan tar bostadsforskaren Erik Stenberg med oss på en gedigen tidslinje över miljonprogrammets historia.

Riktade sig till alla

Vissa kanske ser miljonprogrammet som stora betongbostäder, men faktum var att miljonprogrammet riktade sig till alla. Det var massproduktion, radhus och villor. 1974 nåddes slutligen målet: 1 006 000 nya bostäder – och en bostadsbrist som temporärt var åtgärdad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonprogrammet

Mer i ämnet