Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jenny von Platten forskar vid RISE, Research Institutes of Sweden. Foto: SVT/Privat

Experten: Akut renoveringsbehov i miljonprogrammen 

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringsbehovet av många lägenheter i miljonprogrammen börjar bli akut. Var femte lägenhet har nått sin tekniska livslängd på 50 år och inte fått någon större upprustning, det menar Jenny von Platten vid det statliga forskningsinstitutet RISE. 

Från mitten av 60-talet och tio år framåt byggdes ungefär en miljon bostäder i Sverige. Lägenheterna närmar sig nu sina tekniska livslängder på 50 år. 

– Drygt hälften av alla lägenheter som byggdes under miljonprogramstiden har ingen registrerad renovering, det handlar om ungefär 400 000 lägenheter, och i ungefär 140 000 lägenheter är renoveringsbehovet akut, säger Jenny von Platten, doktorand vid det statliga forskningsinstitutet RISE. 

Hör Jenny von Platten förklara mer i videon ovan. 


I Västra Götaland byggdes cirka 110 000 bostäder under miljonprogramsåren. 25 000 av dem är i behov av renovering.

– Precis som för landet i stort har cirka 20 procent av både Göteborgs och Stockholms lägenheter från miljonprogramstiden överstigit sin tekniska livslängd på 50 år utan att någon större upprustning skett, säger Jenny von Platten.

Enligt Boverket beräknas kostnaden för renoveringar av miljonprogrammen hamna mellan 300 och 500 miljarder kronor.

SVT rapporterade · Hur tycker du att din hyresvärd hanterar renoveringar?

Vilket härligt engagemang här i kommentarsfältet. Tyvärr har vi inte möjlighet att publicera kommentarer som pekar ut ett specifika fastighetsbolag utan att låta dem bemöta kommentarerna. Skicka gärna tips om specifika hyresvärdar till reportern Shohreh Zare: shohreh.zare@svt.se
08.07
Fortlöpande underhåll inom fastigheten sköts dåligt eller nästan inte alls. Med den vetskapen är det inte konstigt att behov av underhåll "läggs på hög" vilket senare resulterar i mer omfattande renoveringar som blir dyra för hyresgästen.
08.09
Var skall vanligt folk bo? Kollar man på vad nyproduktion samt renovering på hyresrätter kostar idag så tappar man tilltron till politikerna som måste ha gjort upphandlingarna? Ett väldigt orättvist system som inte gynnar bostadsbristen i våra städer. Staten borde vara skyldig att gå in och subventionera hyresrätter när de kan subventionera allt annat för höginkomsttagare (läs Rut) Att ha en bostad är en rättighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonprogrammet

Mer i ämnet