Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tiina Svensson och hennes man fick flytta för att ha råd med hyran. Foto: SVT

Renoveringar i miljonprogrammet tvingade Tiina i Göteborg att flytta

Uppdaterad
Publicerad

I Biskopsgårdens miljonprogram renoverar Balder lägenheter från 60-talet. För Tiina Svensson och hennes man innebar det att de fick flytta från sin trea till en etta.
– Vi hade inte haft råd med den nya hyran, säger hon.

Bostäderna på Långströmsgatan i Biskopsgården, Göteborg, byggdes i samband med miljonprogrammet i slutet av 60-talet. Det är nu hög tid för renovering av lägenheterna, något som hyresvärden Balder är i full gång med.

Men för flera hyresgäster som SVT Nyheter Väst har pratat med har konsekvensen blivit flytt.

– Vi flyttade från en trea på 82 kvadratmeter till en etta på 41, för att vi hade inte haft råd med den nya hyran, säger Tiina Svensson.

Hör Tiina Svensson i klippet ovan om hur renoveringarna påverkat grannarna.

”Tycker det är hemskt”

Tiina Svensson och hennes mans trea låg på cirka 5700 kronor i hyra. Efter renoveringen skulle hyran stiga till över 10 000 kronor.

– Jag tycker det är hemskt, det ska inte behöva vara så.

SVT Nyheter Väst har också pratat med flera andra hyresgäster på Långströmsgatan som är i samma situation. De måste flytta på grund av renoveringarna och hyreshöjningarna.

Tiina Svensson bor på 41 kvadratmeter med sin man och deras två hundar. Foto: SVT

Protester

Inför renoveringarna var det flera hundra boende som protesterade.

– Ingen var ju mot själva renoveringarna utan hyreshöjningarna som skulle bli, säger Tiina Svensson.

Tack vare protesterna lyckades de tillsammans med Balder att skapa tre olika nivåer av renoveringarna så att hyresgästerna kunde välja olika renoveringspaket med olika kostnader.

– Vi hade kanske haft råd med det första paketet men då hade vi bott i en lägenhet med stort renoveringsbehov, därför valde vi att flytta, säger Tiina Svensson.

I nedan klipp ger hyresvärden Balder sin syn på saken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Balders kommunikationschef Sandra Nilsson. Foto: Balder

SVT rapporterade · Hur tycker du att din hyresvärd hanterar renoveringar?

Vilket härligt engagemang här i kommentarsfältet. Tyvärr har vi inte möjlighet att publicera kommentarer som pekar ut ett specifika fastighetsbolag utan att låta dem bemöta kommentarerna. Skicka gärna tips om specifika hyresvärdar till reportern Shohreh Zare: shohreh.zare@svt.se
08.07
Fortlöpande underhåll inom fastigheten sköts dåligt eller nästan inte alls. Med den vetskapen är det inte konstigt att behov av underhåll "läggs på hög" vilket senare resulterar i mer omfattande renoveringar som blir dyra för hyresgästen.
08.09
Var skall vanligt folk bo? Kollar man på vad nyproduktion samt renovering på hyresrätter kostar idag så tappar man tilltron till politikerna som måste ha gjort upphandlingarna? Ett väldigt orättvist system som inte gynnar bostadsbristen i våra städer. Staten borde vara skyldig att gå in och subventionera hyresrätter när de kan subventionera allt annat för höginkomsttagare (läs Rut) Att ha en bostad är en rättighet.
08.11
Min hyresvärd har inte renoverat här på 20 år. Även om det skille behövas är det inget jag efterlyser då jag är rädd för påföljande hyresökning.
08.20
Dåligt. Blir även dyrt för oss boende med ökade hyreshöjning. Orättvisa hyror eftersom en del har bättre standard. Hgf orkar man inte prata med, standard uttryck prata med hyresvärden återkom senare om du behöver hjälp.. hyresgäst hos willhems.
08.21
Min hyresvärd gör ingenting, ändå tillhör hon en av Sveriges rikaste familjer!
08.29
Tråkigt för de boende. Men samtidigt så är ju hyran orimligt låg på många håll. Borde ha höjts till en hållbar nivå för länge sedan. Då kanske renoveringar inte hade inneburit en chockhöjning
08.59
Fastighetsägare skall alltid underhålla fastigheterna för den hyran som är satt. Jag tycker att det är tråkigt att man tvingar på hyresgäster en massa standardhöjningar för att kunna tjäna på underhållet.
09.00
Ska man skratta eller gråta? Många hyresvärdar tror eller fattar inte att underhåll är ett måste. Å sen kommer de stora grejorna som ett brev,i efterskott!!! Sådan är min. Hur artig å trevlig som helst i övrigt. Men allt tar tid,det än är!
09.01
Varför måste hyresägare tjäna miljoner. De kan väl nöja sig med en vanlig lön, så att fattiga kan bo kvar. Jag är nöjd bara jag har mat på bordet. Och hade jag haft en biljon kronor så hade jag byggt bostäder åt alla fattiga i Sverige, och jag hade lätt nöjt mig med en vanlig lön då. För mår fattiga bra, så mår landet bra. Men det förstår inte många idag.

Tipsa vår reporter!

SVT Nyheter Västs reporter Shohreh Zare jobbar på redaktionen i Angered. Foto: SVT

Du kan tipsa vår reporter. Mejla Shohreh Zare!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonprogrammet

Mer i ämnet