Jenny von Platten forskar vid RISE, Research Institutes of Sweden. Foto: SVT/Privat

Experten: Akut renoveringsbehov i miljonprogrammen

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringsbehovet av många lägenheter i miljonprogrammen börjar bli akut. Var femte lägenhet har nått sin tekniska livslängd på 50 år och inte fått någon större upprustning, det menar Jenny von Platten vid det statliga forskningsinstitutet RISE. 

Från mitten av 60-talet och tio år framåt byggdes ungefär en miljon bostäder i Sverige. Lägenheterna närmar sig nu sina tekniska livslängder på 50 år. 

– Drygt hälften av alla lägenheter som byggdes under miljonprogramstiden har ingen registrerad renovering, det handlar om ungefär 400 000 lägenheter, och i ungefär 140 000 lägenheter är renoveringsbehovet akut, säger Jenny von Platten, doktorand vid det statliga forskningsinstitutet RISE. 

Miljonprogrammet

Hör Jenny von Platten förklara mer i videon ovan. 

I Västra Götaland byggdes cirka 110 000 bostäder under miljonprogramsåren. 25 000 av dem är i behov av renovering.

– Precis som för landet i stort har cirka 20 procent av både Göteborgs och Stockholms lägenheter från miljonprogramstiden överstigit sin tekniska livslängd på 50 år utan att någon större upprustning skett, säger Jenny von Platten.

Enligt Boverket beräknas kostnaden för renoveringar av miljonprogrammen hamna mellan 300 och 500 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonprogrammet

Mer i ämnet