Statsvetaren om läget i Göteborgspolitiken

Publicerad

Reseaffärer och krav på avgång har dominerat Göteborgspolitiken den senaste tiden. Enligt statsvetare är förtroendet redan lågt för politiker och nya skandaler bara spär på misstron.
– Nu har det snarast gått så långt att medborgarna väntar på att nästa elände ska komma, säger Folke Johansson, professor i stadsvetenskap.

Den senaste tiden har flera uppmärksammade reseaffärer nystats upp i Göteborgs stadshus. Det började med förvaltningen Intraservice där det framkom att flera chefer, tjänstemän och politiker på skattebetalarnas pengar fått åka på dyra konferenser utomlands.

Resor som bröt mot Göteborg stads regelverk och oppositionenrådet Jonas Ransgård från moderaterna krävde då ordförandens i nämnden för Intraservice, Tord Karlsson (S), avgång.

Spär på misstron

Men bara några dagar senare hamnade istället Moderaterna i hetluften. Kommunalrådet Maria Rydén avslöjades ha åkt jorden runt samtidigt som hon erhållit lön.

– Förtroendet för politikerna har varit på nedgång länge och det är ingen tvekan om att varje sådan här sak spär på misstron, säger Folke Johansson, professor i statsvetenskap.

Sakfrågor viktiga vid val

Samtidigt så menar Jonas Hinnfors, statsvetare, att valutgången inte påverkas nämnvärt av förtroendekriser. Partierna är duktiga på att städa undan i leden och när svenskar går till valurnan handlar det mer om vilka sakfrågar och förslag som stämmer överens med personers åsikter.

– Det som påverkar människor i val är andra aspekter. Väljarna letar mer efter konkreta förslag och åtgärder när de väljer vad de ska rösta på, säger Hinnfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet