Under onsdagen startade rättegången mot de tre bombåtalade männen i Göteborg. Foto: SVT

Tre åtalade för bombdåd – rättegången inleds i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången mot de tre män som misstänks ligga bakom flera bombdåd i Göteborg i vintras. Männen har, enligt åklagaren, koppling till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. De misstänks för bland annat mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse.

Tre män med kopplingar till en nazistorganisation misstänks för bombdåden i Göteborg.

– Jag menar att de här bomberna har ett politiskt syfte, säger åklagaren Mats Ljungqvist när rättegången startade i dag, skriver TT.

Sprängladdningar i Göteborg

Nekar till brott

De tre åtalade männen sitter lugnt i sina stolar i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt när kammaråklagare Mats Ljungqvist inledde med sin sakframställan. Samtliga tre nekar till de brott som åklagaren lägger dem till last.

Åklagaren poängterar att brotten är mycket, mycket allvarliga.

– Vi pratar om en serie av bomber under november 2016 och januari 2017. Det här åtalet gäller allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse, säger han.

Kopplingar till Nordiska motsåndsrörelsen

De tre männen har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och målet för bomberna var två flyktingboenden och Syndikalisternas lokal i Göteborg. En 23-årig man har åtalats för inblandning i alla tre dåden och han har varit ledare för NMR:s västra region.

-Jag menar att de här bomberna har ett politiskt syfte, säger Ljungqvist.

”Inte terroristbrott”

Dåden kopplas dock inte direkt till NMR och åklagaren har valt att inte åtala trion för terroristbrott.

-Vi har valt att inte åtala för terroristbrott eftersom det inte är terroristbrott i juridisk mening, men jag har full förståelse för de som anser att det här är ett terroristbrott i språklig mening, säger åklagare.

I november förra året small den första bomben utanför Syndikalisternas lokal i Linnéstaden i Göteborg. Bomben var placerad på en cykel utanför lokalen. Ingen skadades men enligt åklagaren var bomben så pass kraftig att någon kunnat avlida om de befunnit sig på platsen.

I början av januari i år briserade nästa bomb vid en container utanför ett flyktingboende i Frölunda. En man, som var anställd på boendet, fick allvarliga skador i form av splitterskador och två brutna ben.

I slutet av samma månad hittades ytterligare en tidsinställd bomb som inte detonerat vid ett flyktingboende i Torslanda.

LÄS MER: Forskaren: Naziströrelsen växer i hela landet

Åtalade för mordförsök

Tre män har senare gripits och alla ska ha koppling till alla tre bomber. Åklagaren, Mats Ljungqvist, menar också att samtliga åtalade ska vara kopplade till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Bland bevisning finns sprängmedel, en plats där bomberna tros ha blivit tillverkade samt DNA-spår på en sprängladdning. Senare har det också visat sig att två av männen ska ha fått militär utbildning i Ryssland innan bombdåden begicks.

LÄS MER: Ultranationalister tränar svenska nazister i Ryssland

De tre männen åtalades i början av juni för försök till mord, försök till allmänfarlig ödeläggelse och allmänfarlig ödeläggelse. Åklagaren har tidigare sagt att han kommer att yrka på mycket stränga fängelsestraff för de tre männen.

I dag klockan 9 inleds den första av tre rättegångsdagar. SVT Nyheter Väst rapporterar löpande under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet