Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Berivan om varför hon inte har råd att låta ukrainska flyktingen Aleksandra bo kvar. Foto: Jesper Johansson/SVT

Ukrainska flyktingen Aleksandra, 21, måste flytta ut när familjens matkostnader stiger

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Aleksandra kom som ensam flykting från Ukraina för tio månader sedan. Då öppnade familjen Alcén Hidalgo i Göteborg sitt hem – men den senaste elräkningen gör att de inte längre har råd att ha kvar en flykting.

– Det är tråkigt att behöva tänka ekonomiskt i en sådan situation. Nu får Aleksandra bo hos min mamma som har fast elpris, säger Berivan Alcén Hidalgo.  

I mars förra året bestämde sig Berivan Alcén Hidalgo för att åka ner till Polen och hjälpa ukrainska flyktingarna som ville ta sig till Sverige. En av de som kom till Sverige var 21-åriga Aleksandra som även blev inneboende hos Berivan och hennes familj.

– Hon är som en del av familjen numera.

Matkostnader ökat med 3 000

Men den senaste tidens ökade priser på mat och el har gjort att Berivan och hennes familj känner att det har blivit svårare att hjälpa Aleksandra på det sättet som de vill.

– Bara matkostnaderna har gått upp med 3 000 kr för oss. Det har blivit en del tusenlappar extra varje månad.

Nu går det inte längre. Elräkningen som kom i december fick familjen Alcén Hidalgo att fatta beslutet.

– Min mamma bor i en lägenhet med fast elpris och Aleksandra står min mamma nära också.

Migrationsverket hjälper till

Det finns inga siffror på hur många privatpersoner som nu tvingas låta de ukrainska inneboende flytta. Enligt Migrationsverket kan flyktingar söka sig till myndigheten för att få hjälp med bostad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet