Starta klippet för att se hur Allan Widman reagerar på SVT Nyheter Västs avslöjande om jägarutbildningen på K3 i Karlsborg Foto: Per-Olof Stjärnered / SVT Nyheter Väst / SVT Arkiv

Försvarspolitikern Allan Widman (L) orolig efter avslöjandet om K3: Kan äventyra försvarets utbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjandet om att rekryter på jägarutbildningen vid K3 i Karlsborg vittnar om missförhållanden oroar försvarsutskottets ledamot. Nu fruktar han att försvarets utbyggnad kan äventyras.

– Det här måste utredas i grunden. Högkvarteret och försvarsmaktens ledning måste också engagera sig i detta, säger liberalen Allan Widman.

Hör Allan Widmans(L) om varför han anser att försvarutskottet måste ta upp frågan.

Allan Widman är den ledamot som har suttit längst i riksdagens försvarsutskott och är inne på sitt 19:e år. Tidigare var han ordförande i utskottet. Han är även själv reservofficer.

Pliktens pris

Trots sin långa erfarenhet av försvarsfrågor blir han förvånad när han får höra rekryternas vittnesmål från jägarutbildningen. Han vill nu ta upp frågan i försvarsutskottet.

”Dubbelt värre”

I Januariavtalet, en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, slogs det fast att antalet unga som gör lumpen ska öka. 8 000 värnpliktiga kan bli verklighet 2025.

– Jag tycker naturligtvis att det är dubbelt värre när de som är pliktade in utsätts för detta, säger Allan Widman.

”Enstaka händelser och enstaka individer”

Enligt regementschefen på K3 så startade regementet redan i våras en utredning efter larm om missförhållanden. Den är inte avslutad men visar enligt honom att man har en bra utbildning och inga strukturella problem.

– Om det händer händelser så är det enstaka händelser och enstaka individer, säger regementeschef Ola Barvér.

Efter SVT Nyheter Västs granskning meddelar regementschefen att han kommer tillsätta ytterligare en utredning. Han ska sedan besluta om vidare åtgärder. Skulle det röra sig om brottsliga handlingar kommer dessa polisanmälas.

Se vad rekryterna själva berättar om tiden på jägarutbildningen på K3: Här tar du del av hela SVT Nyheter Västs granskning Pliktens pris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pliktens pris

Mer i ämnet