”Framför allt är det allvarligt ur förtroendeperspektiv” Foto: SVT

Västerbotten får 1 000 färre vaccindoser i veckan än väntat

Uppdaterad
Publicerad

1 000 fler vaccindoser mot covid-19 hade Region Västerbotten räknat med per vecka från och med nästa vecka. När bakslaget slog ner att leveranserna från Pfizer fördröjs så hade regionen redan rustat upp.

– Vi hade en plan för att steppa upp och hinna lite längre, men har fått backa och hoppas på större leveranser framöver, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander.

Det var förra veckan som Läkemedelsbolaget Pfizer gick ut med att de reducerar antalet doser som skickas till Europa. För Västerbottens del innebär det att regionen får nöja sig med de 1950 doser per vecka som redan levereras. Så blir det minst fram till vecka 11.

Coronaviruset i Västerbotten

Hoppas på nytt godkännande

Samtidigt dröjer 400 doser av Modernas vaccin. Regionen skulle ha fått 700 i januari, men har än bara fått 300. Resten väntas nu runt vecka 5.

Istället hoppas regionens vaccinsamordnare på ett vaccin från Astra Zeneca, som kan bli godkänt av EU i början av februari.

– Förhoppningsvis får vi ganska stora mängder av det, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander.

Hör mer i klippet.

Så här ser planen ut för vaccinering i länet just nu. Ännu vaccineras personer i Fas 1. Foto: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet