Stefan Stenmark är oroad över trenden i länet Foto: SVT / Daniel Marklund

”Allmänna råd är inte tips, det är något som ska efterföljas”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen rapporterades 150 nya fall av covid-19 i länet. En trend som oroar smittskyddsläkare Stephan Stenmark, som uppmanar allmänheten att alla se sin del i att stävja smittspridningen.

Antalet covidsmittade i länet ökar i en snabb takt. Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, är oroad över utvecklingen:

– De här siffrorna visar vilken trend vi är i just nu. Det är en fortsatt ökning med stor allmän smittspridning i hela regionen. Det är oroande och vi måste alla verkligen hjälpas åt att hantera smittspridningen

Kommer det bli några skärpta restriktioner?

– Vi kommer att ha nästa avstämningsmöte med Folkhälsomyndigheten på måndag. Jag tror att det kommer behövas skärpta allmänna råd.

Allmänna råd säger du, funderar ni inte över att införa konkreta restriktioner?

– Alltså, ett allmänt råd som det så fint heter är inte ett tips. Det är något som ska efterföljas. Vi ska vara väldigt tydliga med det i våra kommunikationer.

Är du besviken på att allmänheten inte gör mer för att hindra smittspridningen?

– Besviken är fel ord. Jag är oroad. Jag vet hur svårt det är att bromsa ett osynligt virus i en pandemi. Jag är oroad över utvecklingen och vilka konsekvenser det kan få. Den bilden vi har just nu är att smittan är på väldigt många ställen samtidigt. Både geografiskt och verksamhetsmässigt.

Har du något du skulle vilja säga till allmänheten?

– Min uppmaning till alla är att se sitt eget ansvar. Det handlar inte om någon annan. Det är inte att ”de där ska skärpa sig”, eller en sak för någon annan att lösa. Vi måste alla träffa färre människor och vara hemma när vi är sjuka. Nu och en lång tid framöver kommer det gälla att begränsa antalet nya kontakter trots att vi är sociala varelser, avslutar Stephan Stenmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.