Hör vad Johan Lundberg tycker om det nya sopsystemet. Foto: SVT

Återvinningstationer ska bort – här får boende källsortera utanför huset

Publicerad

Om några år ska de flesta återvinningstationerna försvinna i Sverige. Istället ska det gå att slänga skräpet där du bor. I Skellefteå testas det redan – och resultaten visar på att fler förpackningar sorteras.

Regeringen beslutade i somras att ändra kraven på förpackningsproducenterna. Mer av insamlingen ska göras bostadsnära. År 2021 ska 60 det nya systemet vara till 60 procent klart och fyra år senare genomfört.

Riktigt hur det ska gå till filar förpackningsproducenterna på nu. I Skellefteå har kommunen redan nu under ett år testat att låta boende  i Älvsbacka återvinna direkt utanför huset.

– Det här fungerar jättebra, säger Älvsbackabon Monika Palmgren.

Testet beskrivs som lyckat och visar på mer och bättre sortering och fler som är nöjda med återvinningen. Verksamhetschefen för vatten – och avfall i Skellefteå kommun, Agneta Lantto Forsgren, tror att det är deras modell som gäller.

– Då är det bara för producenterna att ta över den, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.