En illustration av den planerade batterifabriken i norska Rana. Foto: Norconsult

Batterifabriken i Skellefteå får konkurrens – gigafabrik planeras i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska jättebatterifabriken som byggs i Skellefteå skulle bli Europas största, men långt innan den står klar kommer konkurrens från Norge. I kommunen Rana planeras nu en fabrik med samma produktionskapacitet.

År 2023 hoppas företaget Northvolt kunna leverera de första batterierna från fabriken i Skellefteå. Men långt innan fabriken står klar får bolaget konkurrens.

Bara sex timmars bilresa från Skellefteå, i norska Rana, finns storslagna planer på en liknande fabrik. Planen är att producera litiumbatterier till i huvudsak bilindustrin från och med år 2023, skriver Dagens Næringsliv. Till det behövs tusentals anställda.

Batterifabriken Northvolt

– Det blir en gigafabrik och därför blir det också behov av så pass många anställda, säger Torstein Dale Sjøtveit till NRK.

Bakom planerna, som beskrivs som ett av Norges största industriäventyr på land någonsin, står företaget Freyr. Det handlar om en investering på omkring 35 miljarder norska kronor. Målet är att producera 32 GWh årligen, precis som Northvolt Ett i Skellefteå.

Flera hinder innan planerna kan bli verkliga

Det finns hinder för norrmännen. Ett problem är att bolaget vill bygga ut en vindkraftpark på Sjonfjellet för att producera grön el till fabriken, men både Rana och Nesna kommun har preliminärt sagt nej till det, rapporterar NRK.

Finansieringen är ett frågetecken än så länge. Bolaget tror att bilproducenterna blir viktiga samarbetspartners. Samtidigt säger Norges statsminister Erna Solberg till NRK att bolaget inte kan räkna med något direkt statligt stöd.

Konkurrenten Northvolt välkomnar fler batteritillverkare på marknaden.

– Vi är principiellt positiva till att det kommer fler företag inom den värdekedja som Europa måste bygga upp för att möjliggöra omställningen till elektrifiering. Det kommer behövas fler företag som bygger batterifabriker, men också andra bolag i värdekedjan, säger kommunikationsdirektör Jesper Wigardt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet